Soud znovu projedná Babišovy výroky o Transparency International

irozhlas.cz

Středočeský krajský soud se dnes bude znovu zabývat výroky premiéra Andreje Babiše (ANO), který označil protikorupční organizaci Transparency International (TI) za zkorumpovanou. Soud původně rozhodl, že Babiš se za to nemusí omlouvat, protože výroky významně nezasáhly do práv TI. Odvolací senát ale tento verdikt zrušil a vrátil spor k novému projednání.

Nezisková organizace se dlouhodobě věnuje tématu Babišova střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert. V žalobě na ochranu dobré pověsti uvádí, že ji Babiš záměrně poškozuje svými lživými výroky. Spočítala, že do doby podání žaloby ji za zkorumpovanou označil celkem sedmnáctkrát. Požaduje proto i to, aby se premiér napříště obdobných výroků zdržel.

Podle Babišova právníka premiér netvrdil, že by se organizace dopustila zločinu – pouze vyjádřil názor na způsob jejího financování od ministerstev nebo od subjektů, které má TI z povahy věci kontrolovat. Právník upozornil i na to, že organizace užívá vůči premiérovi rovněž ostrou rétoriku. Zmínil označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce.

Autor: ČTK

  Rakušan se chce v nejbližších dnech setkat s možnými kandidáty na šéfa ÚZSI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com