Na mnoha místech si lidé připomenou výročí konce druhé světové války

Na mnoha místech Česka si dnes lidé připomenou 77. výročí ukončení druhé světové války v Evropě. Tradiční pietní akt za účasti prezidenta Miloše Zemana se chystá dopoledne na pražském Vítkově. V Plzni skončí přehlídkou vojenských historických vozidel Slavnosti svobody a historickou vojenskou techniku si budou moci zájemci prohlédnout také ve Velichovkách na Náchodsku. Pietní shromáždění u pohřebiště romského koncentračního tábora v Letech na Písecku připomene romské a židovské oběti nacismu.

V hlavním městě se bude vzpomínat u Národního památníku na Vítkově. Pietního aktu, který začne v 10:30, se kromě prezidenta Zemana zúčastní také Petr Fiala (ODS), předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Kolem druhé hodiny odpolední uctí premiér Fiala, zástupci Parlamentu, armády, Prahy a Československé obce legionářské památku padlých ukrajinských vojáků Rudé armády a oběti Pražského povstání na Olšanských hřbitovech. Aktu se zúčastní i Ukrajinky, které opustily Ukrajinu kvůli invazi Ruska a v Praze našly dočasné přístřeší.

V Plzni dnes vyvrcholí několikadenní Slavnosti svobody. Od 11:00 bude v centru města připravena přehlídka vojenských historických vozidel s přeletem dobových letounů.

Ve Velichovkách na Náchodsku se koná tradiční akce Mise Velichovky, která připomíná cestu americké jednotky, která jela 8. května 1945 z Plzně do Velichovek, kde chtěla německému maršálovi Ferdinandu Schörnerovi doručit rozhodnutí o kapitulaci německých vojsk. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky historické vojenské techniky, vojenského tábora, řemeslné trhy i dílny pro děti.

Výstava historické techniky a kolona vojenských vozidel bude odpoledne k vidění rovněž na brněnském náměstí Svobody.

V Letech na Písecku, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, si lidé po poledni připomenou památku romských a židovských obětí nacismu.

  Fiala: Dohoda o dole Turów je pro ČR nejlepším možným řešením

Ve Velkých Popovicích na Brněnsku zase odhalí pamětní desku na rodném domě letce RAF Karla Batelky.

Připomínky konce světové války se chystají mimo jiné také v Pardubicích, Českých Budějovicích, Liberci, Znojmě, Ústí nad Orlicí či České Lípě.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com