Diplomaté vyhoštění z Moskvy se zlobí. Zahraniční plat jim končí, míst je pro ně málo

hlidacipes.org/

Jsou to rovné tři měsíce od chvíle, co na Letišti Václava Havla přistálo letadlo s diplomaty a dalšími pracovníky české ambasády v Moskvě, které Kreml nechal v reakci na český postup v kauze Vrbětice vyhostit. Hned dva ministři zahraničí poté veřejně slibovali, že se o tyto lidi postarají. Realita je ale s odstupem čtvrt roku poněkud jiná.

Podle informací HlídacíPes.org mezi vyhoštěnými diplomaty panuje značné rozladění.

„Vzhledem k citlivosti celého problému vám k těmto dotazům můžeme pouze sdělit, že zařazení diplomatických i nediplomatických pracovníků, kteří byli vyhoštění z Ruska, je v procesu a je řešeno v kontextu každoroční rotace. Všichni vyhoštění budou zařazeni na adekvátní místa dle své kvalifikace a vhodnosti služebního či pracovního místa v zahraničí nebo ústředí MZV,“ říká na dotaz HlídacíPes.org mluvčí ministerstva Eva Davidová.

S ohledem na „citlivost celého problému“ i své šance na budoucí umístění se sami diplomaté na jméno nechtějí vyjadřovat. S příslibem ochrany zdroje však někteří z nich připouštějí, že „s hledáním uplatnění se moc nespěchá, jsou asi jiné priority“.

Rozdíl mezi příjmy

Pro vyhoštěné diplomaty i administrativně-technické pracovníky stávající situace znamená i značný finanční propad. Po dobu 90 dnů sice měli nárok na stejný plat, jaký pobírali na zahraničí misi, tahle možnost ale nyní končí.

Rozdíl v příjmech je to přitom zásadní. Platy v centrále jsou nesrovnatelně nižší než ty na ambasádách v zahraničí a výjezdy na misi diplomatům tradičně finančně kompenzují práci pro stát doma.

Ministerské sliby byly před čtvrt rokem jiné. „Chci ještě jednou poděkovat těm, kteří na ambasádě v Moskvě sloužili. Jako ministerstvo zahraničí uděláme maximum pro to, abychom jim těžké chvíle ulehčili. Poskytneme jim servis, zázemí a třeba i ubytování, protože někteří tu neměli ani byty,“ řekl tehdejší dvojitý ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček.

  Desítky lékáren čekají na covidové odměny, některé se nedočkají. Kvůli chybě

Krátce poté byl ministrem jmenován jeho stranický kolega Jakub Kulhánek. I on sliboval, že své lidi ministerstvo ve štychu nenechá a že jim zajistí perspektivu v diplomatické službě. „Pro řadu z nich jsou to i velmi složité osobní příběhy. Naším úkolem je se o ně postarat. O odpovídající práci pro ně nouze není, buď na MZV, nebo v zahraničí,“ nechal se slyšet nový ministr.

Neplánovaný návrat dvou desítek lidí vyvolal na ministerstvu pnutí i ve vztahu k těm, kteří prošli konkurzy na posty v zahraničí, jsou již zařazeni do plánu rotací a teď by je mohli předběhnout lidé vyhoštění z Moskvy.

„Plány střídání jsou na rok dopředu. Což znamená, že pokud tam chcete někoho mimořádně zařadit, musíte ty původní z plánu vyhodit. Ti lidé přitom prošli výběrovým řízením, přes komisi, a byla by to druhá nespravedlnost,“ říká seniorní český diplomat. „Nemáme s takovými dopady vyhošťování zkušenosti, reciprocity byly i dříve, ale ne takhle velké. Chybí tu zkrátka mechanismus, jak se o ty lidi starat. A roli samozřejmě hraje ten veliký rozdíl mezi platy doma a venku,“ dodává.

Nejvýše postaveným vyhoštěným diplomatem byl zástupce českého velvyslance v Rusku Luboš Veselý. V jeho případě byla údajně ve hře možnost, že by se mohl stát velvyslancem na Ukrajině, tam má však odjet zástupce ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Petr Pirunčík. Hradu se jeho nominaci podařilo uhájit. I Veselý tedy na odpovídající uplatnění čeká.

Tsunami už od dob Zaorálka

Kariérní diplomaté v Černínském paláci také s rostoucí nelibostí poukazují na to, že se do služebního poměru v poslední době stále častěji přijímají lidí spjatí s vládní ČSSD, která ministerstvo zahraničí s půlroční přestávkou (kdy byl ministrem zahraničí za ANO Martin Stropnický) ovládá již od roku 2014.

  Z exministra je velvyslanec, Adam Vojtěch se ujal úřadu ve Finsku

„Domněnku o nárůstu počtu zaměstnanců z řad členů ČSSD nemohu potvrdit,“ říká mluvčí ministerstva Eva Davidová.

HlídacíPes.org si na ministerstvu vyžádal vývoj počtu zaměstnanců v pracovním i služebním poměru. „Je tam velmi mírný rostoucí trend. Souvisí to nárůstem agendy MZV, v poslední době mj. s přípravami českého předsednictví Radě EU,“ vysvětluje Davidová.

Faktem je, že ze samotné tabulky se snaha pořídit stranickým příslušníkům „trafiky“ vyčíst nedá.

Insideři to ale vidí poměrně jednoznačně. „Nejde si nevšimnout, že lidi z politického kabinetu sedí najednou na úřednických systematizovaných místech. Ale to tsunami rozpínavosti lidí ČSSD na MZV spustil už Lubomír Zaorálek,“ říká jeden ze zaměstnanců Černínského paláce, který však opět s ohledem na své další působení nechce svou kritiku říkat na jméno.

„Jsou tam přitom třeba absolventi diplomatické akademie, kteří jsou na takzvaném dočasném zařazení, které jde prodloužit jen jednou. A když se nedočkají systematizovaného místa, tak budou muset odejít,“ upozorňuje.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com