Daň z obřích majetků či konec daňových výjimek. ČSSD představila lídry voleb

zpravy.aktualne.cz

ČSSD představila lídry do nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny. Předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček povede kandidátku ve Středočeském kraji. V čele kandidátky v Praze bude ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Ženy vedou kandidátky ještě v dalších dvou krajích. Strana chce také shrnout úspěchy ve vládě a priority pro další období.

„V pátek zasedalo předsednictvo strany, které ukončilo přípravu na podzimní volby. Máme program Spravedlivá země, bezpečná budoucnost a jasní jsou také lídři. Je tam celá řada nových tváří, lidé mimo sociální demokracii i zkušení lidé. Ve třech krajích jsou lídry ženy a v dalších jsou hodně vysoko,“ řekl Hamáček, který se také opřel do opozice.

„Museli jsme řešit aktuální situace jako jsou následky tornáda na jižní Moravě, povodně, stálý boj s koronavirem nebo motivaci k očkování, kdežto opozice kampaň zahájila už před několika týdny,“ dodal s tím, že kampaň rozjedou naplno v půlce srpna.

Podle Hamáčka se sociální demokracii podařilo mnohé, i když je menším partnerem ve vládě. „Kolegové z Hnutí ANO jsou programově flexibilnější, jak všichni víme,“ řekl ke koalici. Jako jedinou alternativu Hamáček viděl spolupráci ANO, SPD a KSČM, které by podle něj nebylo správné.

„Andrej Babiš byl připraven vládnout i s ODS a nedělejme si iluze, že by taková vláda byla levicová,“ přisadil Jan Hamáček. Programy, které pomáhají seniorům či matkám samoživitelkám a na kterých se sociální demokracie podílela, by se po výhře pravice mohly podle Hamáčka rychle vytratit. „Podívejte se na Slovensko, kde spousta prosociálních programů už dávno není, byť pravicové strany slibovaly, že je rušit nebudou,“ řekl.

Důchody, nemocenská či rodičovská

Podle Hamáčka se za dob s ČSSD ve vládě podařilo prosadit zvýšení důchodů, navýšení rodičovského příspěvku či proplácení nemocenské od prvního dne. „Neumím si představit, že by se během covidu platila nemocenská až po třech dnech,“ řekl Hamáček. Jako ministr vnitra také zmínil, že je Česko jedno z nejbezpečnějších zemí světa a je v žebříčku deseti nejbezpečnějších zemí.

  Prezident Pavel se v Izraeli setkal s rodinami rukojmích, žádali ho o pomoc

Lídryně pražské kandidátky Jana Maláčová představila plán, jak chce snížit zadlužení Česka kvůli pandemii a zrušení superhrubé mzdy. „Zavedeme daň z obřích majetků nad 100 milionů korun. Ten, kdo bude mít takový majetek, zaplatí daň ve výši jednoho procenta ročně,“ nastínila.

Zrušit chtějí také daňové výjimky pro nadnárodní korporace či velké firmy. Zavést plánují také daň z bankovních aktiv s progresivními sazbami a také progresivní zdanění příjmů fyzických osob. „Nikdo, kdo má do trojnásobku průměrné mzdy, nebude mít vyšší daň z příjmů,“ upozornila Maláčová.

Snížit chtějí například i DPH u základních potravin jako je maso, ovoce, pečivo či zelenina. Podle Maláčové by se také měly snížit rozdíly mezi platy mužů a žen.

Kandidátky ČSSD vedou tři ženy

Poslanec Roman Onderka povede stranu do voleb v Jihomoravském kraji a upozornil na to, že je třeba se vrátit do normálního režimu. „Prosím, aby lidé nezpochybňovali očkování, je to jediná cesta, jak se do běžného stavu dostat. I proto jsem rád, že se další dvě očkovací centra otevřou na Moravě,“ řekl Onderka.

Vedle Maláčové povedou kandidátku ČSSD ženy ještě v dalších dvou krajích. Ve Zlínském kraji je to poslankyně Alena Gajdůšková, v Pardubickém kraji odborářka Alena Šírová. Ministr kultury a celostátní volební lídr z posledních voleb Lubomír Zaorálek je jedničkou v Moravskoslezském kraji. V Plzeňském kraji bude lídrem lékař záchranné služby a krajský koordinátor očkování Robin Šín.

ČSSD bude kandidovat s programem nazvaným „Spravedlivá země, bezpečná budoucnost“, který představila před několika týdny.

Největší kontroverze vzbuzovala v posledních týdnech příprava pražské kandidátky sociální demokracie. Tamní organizace původně nominovala do jejího čela tehdejšího ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který poté neúspěšně vyzval Hamáčka ve volbě šéfa strany na dubnovém sjezdu. Petříček na Hamáčkův návrh po sjezdu ve vládě skončil, Hamáček to vysvětlil tím, že strana musí působit srozumitelně a mluvit jedním hlasem.

  Ve Varech bude v listopadu kratší nesoutěžní filmový festival

Nové pražské vedení sociální demokracie následně prosadilo na kandidátku Maláčovou či bývalého předsedu Zelených Matěje Stropnického, podle bývalého předsedy pražské organizace Petra Pavlíka i dalších straníků z hlavního města tím však porušilo řád přípravy voleb. Petříček kvůli tomu z kandidátky odstoupil. Maláčovou a Stropnického má na kandidátce doplnit i expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com