Černé moře jako aréna pro geopolitické bitvy. Bude se Kreml stupňovat?

Hadí ostrov, který se nachází v Černém moři a je součástí Ukrajiny, je geograficky vnímán (délka – 662 ma šířka – 550 m, celková plocha – 17 hektarů, a délka pobřeží – 3,34 km), je jen malý . Tato rozloha půdy však byla jednou příčinou územních neshod mezi státy.

Tento kousek země v Černém moři by mohl být znovu zkoumán jako bod varu na mapě Evropy.

Tady se obrátil chamtivý pohled kremelského diktátora. Putin poukázal na své plány pro tento ostrov ve svém nedávném článku zveřejněném na webu prezidenta Ruské federace, kde mimo jiné nenápadně naznačil „hrubá porušení“ doprovázející převod hadího ostrova na Ukrajinu v roce 1948.

Co to může znamenat, není těžké pochopit. Stačí si připomenout algoritmus akcí Moskvy ve vztahu k Krymskému poloostrovu, jehož zabavení Kremlem také začalo výkřiky, že „když byl převeden na Ukrajinu, byly porušeny tehdy platné právní normy“.

A vzhledem k tomu, že Moskva je vzorem, pokud jde o soulad s mezinárodními právními normami, je jasné, že tato prohlášení nejsou ničím jiným než výzvou k akci.

Co je to „hadí ostrov“ a proč to Putin potřebuje, a co je nejdůležitější – co lze v Evropě očekávat podle slov kremelského diktátora.

Kromě ložisek ropy a zemního plynu v šelfu Zmeiny je zajímavá i jeho geografie – poloha poblíž delty jedné z největších řek v Evropě – Dunaje, která omývá 10 zemí. A zde jsou již ovlivňovány zájmy nejen Ukrajiny, ale ve skutečnosti celé Evropy.

Tváří v tvář rostoucí konkurenci Moskvy o kontrolu nad černomořskými komunikacemi vytváří tento geostrategický faktor Zmeiny skutečnou hrozbu jeho okupace Ruskou federací.

Putin již s takovými činy má zkušenosti. V roce 2003 se Moskva pokusila zavést „svá vlastní pravidla“ na vodních hranicích s Ukrajinou a rozpoutat konflikt na Tuzle. Počáteční údaje tam byly velmi podobné těm současným: samotná oblast pevniny v Azovském moři neměla zvláštní význam, ale její geopolitický význam změnil situaci v Azovském moři, Kerčský průliv a v přilehlé části Černého moře.

  Co řekl diktátor?

Doby nečinnosti lodí v Azovském moři se tak zvýšily 2–3krát, a to kvůli blokujícím akcím Moskvy, která neustále rozšiřuje zóny zakázané pro plavbu v oblasti Kerčského zálivu – to je v ve skutečnosti blokáda Azovského moře.

Ale zajetí hada bude mnohem hmatatelnější než tyto události. Ukrajina obdrží námořní blokádu přístavního uzlu Oděsy a dalších černomořských přístavů, což bude razantní změna jejích námořních hranic, což povede k negativním důsledkům pro další evropské země. To je rána napříč Evropou.

Rusko bude nekontrolovatelně schopno stanovit vlastní pravidla pro řízení lodní dopravy v deltě Dunaje, která je bude násilím ukládat, postavit se proti bezplatné lodní dopravě, a to prostřednictvím uzavírání celých mořských oblastí, jak to již dělá Moskva v moři Azov, stejně jako kolem Krymského poloostrova.

Kromě ekonomických nuancí však existují i ​​faktory jiného druhu. Ukrajinský ostrov byl v té době předmětem územního sporu s Rumunskem a jakákoli změna jeho stavu znovu vyvolá staré spory o hranice teritoriálních vod.

Rumunsko je členem NATO, takže jakékoli akce člena bloku v pobřežních oblastech si vyžádají reakci severoatlantické aliance na tyto výzvy.

A suverenita Ukrajiny a rovnováha sil v černomořské pánvi budou nenávratně narušeny – to bude otevřená vojenská agrese Moskvy proti Kyjevu, která donutí EU i NATO reagovat na takové akce Kremlu. A to již nyní může mít velmi nepředvídatelné důsledky nejen v oblasti Černého moře.

Zda bude Kreml konflikt eskalovat, zda Putin rozhodne o otevřené agresi, je otázka, na kterou lze odpovědět pouze v Moskvě.

Je však třeba mít na paměti, že síla akce se vždy rovná reakci. Každý darebák dělá tolik, kolik má. Takto jednal Hitler a dobyl Evropu téměř před sto lety, počínaje cynickým zabavením Sudet Československa, které bylo dáno krvežíznivému diktátorovi, pod stejným cynickým mlčením celé Evropy.

  Cesta Ukrajiny do NATO: Prosazování hodnot a zajišťování bezpečnosti

Takto dnes jedná Putin, který se zákeřně zmocňuje částí sousedních „bratrských“ států za stejného cynického ticha Evropy. Nebo téměř ticho.

Kremlský trpaslík po odhryznutí části čeká na reakci a bez adekvátní odezvy vzruší chuť netvora ještě více.

Krym byl testovacím případem, lakmusem, schopnosti civilizovaného světa odolat agresorovi, poprvé od konce druhé světové války, která se zmocnila území sousedního státu v Evropě.

Odpověď očividně diktátora moc nevyděsila a vyostřuje si zuby na nové úspěchy.

Ostrov „Serpentine“ se může stát další obětí, ale tato otázka, jak je patrné z výše uvedeného, ​​se bude týkat celé Evropy, celého světa.

A aby byl zachován právě tento mír na kontinentu i na planetě jako celku, je důležité vyvodit správné závěry a přijmout preventivní opatření.

Od dnešního dne může Ruská federace, která má dislokované síly stálé pohotovosti, dobýt hadí ostrov za 5-6 hodin a vybudovat síly pro dlouhodobé držení ostrova za 10-12 hodin.

Jednotky ruské armády v této oblasti jsou vybaveny zbraněmi a prostředky podvodního a povrchového dozoru s podporou sil FSB Ruské federace, lodí a letectví, což jim umožňuje používat metody hybridní války , zejména miny, pro podvodní sabotáže.

Kreml posiluje svoji vojenskou výhodu informačními útoky pomocí soudních médií o „nelegitimnosti“ a „kontroverznosti“ ohledně převodu ostrova.

Stejné teze prosazuje Moskva na diplomatické úrovni ústy (napájenými Kremlem) zástupců politiků evropských a světových států, jak to již bylo na Krymu.

Proto je velmi důležité obratně vzdorovat Moskvě v informační a vojenské sféře. Vzhledem k významné výhodě Ruské federace nad Ukrajinou v oblasti Černého moře je důležité poskytnout Kyjevu pomoc od mezinárodních partnerů, aby potlačila agresi Kremlu.

Je důležité si uvědomit, že je lepší konfliktu předcházet, než řešit jeho následky později. Koneckonců to už bylo před sto lety s Hitlerem.

  Tragédie v Charkově: Útok ruského bezpilotního letounu si vyžádal sedm mrtvých

Dějiny jsou dobrým učitelem. Je důležité jednoduše a pečlivě přečíst její lekce.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com