„Bartoš rozdává drogy.“ Proti lživé kampani Piráti nasadí špičkový software

seznamzpravy.cz

Na jednoho z favoritů letošních voleb – Českou pirátskou stranu – se valí lavina dezinformací. Chtějí proti ní bojovat softwarem, který má dezinformace předpovídat, ale i call centrem, které je má vyvracet.

Po sociálních sítích, ale především v řetězových e-mailech se v posledních týdnech začalo šířit video, na kterém neznámý muž popisuje, že je v Thajsku a účastní se tam vyšetřování předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který v ulicích Prahy rozdává drogy. „Podařilo se nám zabavit jednu jeho zásilku,“ tvrdí muž a dále popisuje, jak se celým případem už zabývají mezinárodní orgány.

Že by mezinárodní policejní orgány výsledky svého vyšetřování sdělovaly ústy anonymního člověka a jeho videí šířených na internetu? Nikoliv. Jedná se o další z hoaxů a dezinformací, které se o Pirátech a jejich předsedovi už roky šíří. A čím blíže je k nějakým volbám, tím více se jich objevuje.

Nejčastějším terčem před letošními sněmovními volbami jsou Piráti, což potvrzuje i nejčerstvější analýza Českých elfů. „Dochází k eskalaci útoků na Piráty. Kritika, útoky a pomluvy jsou přítomny v nějaké podobě na všech sledovaných webech,“ stojí v analýze dezinformačních serverů za druhý týden měsíce července.

A nejspíš bude hůř. „V září a pak zejména v posledních dnech a hodinách před volbami počítáme s masovou eskalací,“ potvrzuje pirátský manažer sociálních sítí Jan Vrobel.

Aby se dokázali připravit na vlnu dezinformací a hoaxů, které se ještě vynoří, spolupracují Piráti před těmito volbami s analytickou firmou Semantic Visions, která je českou špičkou v boji proti dezinformacím. Pomocí speciálních algoritmů umí mapovat obsah internetu, a díky tomu předpovídat obsah budoucích lživých kampaní. Podobné služby koncem loňského roku nabídla třeba i Ministerstvu zdravotnictví při analýze dezinformací týkajících se pandemie covidu-19.

Podle informací Seznam Zpráv se Piráti neobávají vlny dezinformací jen ze strany dezinformačních webů a stránek na sociálních sítích, ale stupňování útoků čekají i ze strany politiků. Především premiéra a prezidenta. Na Piráty podle nich směřoval třeba i nedávný útok prezidenta Miloše Zemana na transgender lidi, o kterých řekl, že jsou mu bytostně odporní. „Bylo to směřováno na nás, chtěl nás vyprovokovat,“ říká jeden z členů strany.

Video týkající se „thajského vyšetřování“ podle Jakuba Dušánka z tiskového oddělení strany Piráti už také řeší. „Rozhodnutí, jak to řešit, ale ještě nepadlo,“ uvedl. Dodal, že vyvracení podobných nesmyslů věnují spoustu času a věnuje se tomu celá řada lidí. A to nejen na sociálních sítích, kde funguje tým takzvaných odpovídačů, ale i tvorbou speciální webové stránky, kde základní hoaxy vyvracejí.

V nejbližších týdnech, v rámci takzvané horké fáze kampaně, Piráti chtějí spustit i pasivní call centrum. „Tam se na nás lidé budou moci obracet s jakýmikoliv dotazy,“ vysvětluje Vrobel. Představitelé strany chtějí napřímo odpovídat i během kontaktní kampaně.

I přes všechny tyto snahy ale potvrzuje, že masové dezinformační a demobilizační kampani je velmi náročné se bránit. „Ostatně nadčasový citát prezidenta Havla, že přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše, je do puntíku pravdivý,“ dodává.

A jak to dopadne s mužem, který (údajně) z Thajska popisuje, jak předseda Bartoš rozdává drogy a jednoznačně říká, že je nutné, aby se nedostal do vlády? Zda video policie prověřuje jako podezření pomluvy nebo šíření poplašné zprávy, nemůže říci.

Přes policii a soudy příliš věcí neřeší ani samotní Piráti. „Drtivou většinu věcí se snažíme řešit běžnou lidskou domluvou a mimosoudní cestou. Byli jsme ale nuceni podat žalobu na premiéra Andreje Babiše za šíření lži na Twitteru, že chceme lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Strana se pokusila prvně s předsedou vlády věc řešit mimosoudní cestou, ten to ale odmítl. Premiér této země nesmí jednat jako vrchní dezinformátor a děsit vlastní občany, tomu je nutné se v zájmu lidí postavit,“ uvedl Dušánek.

Až k soudu se pak dostaly pomluvy aktivistky Nely Liskové, která před dvěma lety na internetu šířila lež o místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové, která podle ní měla chtít darovat migrantům startovací byty. Richterové na základě hoaxu, který se začal šířit internetem, chodilo mnoho nenávistných zpráv a vzkazů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com