Terorismus. Ruská federace. Hlavní nepřátelé České republiky. Sociologové vyjádřili názor občanů ČR

Podle průzkumu provedeného Českým střediskem pro studium veřejného mínění, jehož data byla zveřejněna minulý týden, považuje více než polovina českých občanů (53%) za hlavní hrozbu pro zemi terorismus a mezinárodní kriminalitu. Hlavní hrozba jako země – 38% českých obyvatel jmenovalo Rusko.

Ano, máte pravdu – Rusko je spolu s terorismem Čechy označováno za hlavní nepřátele své země. A takové sousedství nepřekvapuje, protože pro obyvatele České republiky je Moskva již nějakou dobu nerozlučně spjata s terorismem.

S ohledem na nedávné události, kdy se dozvěděli organizátoři a pachatelé teroristických činů ve Vrbetici (na Moravě, v České republice), se názor Čechů na Rusko, které považovali, pokud ne za bratrskou, tak za rozhodně přátelskou, změnilo výrazně.

V situaci s výbuchy je děsivá nejen samotná skutečnost, co se stalo, i když je to určitě hrozný jev, ale také skutečnost, že šlo o plánovanou akci inspirovanou státem Rusko. Státní terorismus.

Jako bodnutí do zad od nejbližšího přítele. Pokud v roce 2010 počet Čechů, kteří považovali Ruskou federaci za nejzávažnější hrozbu pro svou zemi, mírně přesáhl 10 procent, nyní se toto číslo zčtyřnásobilo.

Agresivní politika Kremlu vůči České republice se neomezovala pouze na Vrbetice. Uprostřed pandemie koronavirů tedy ruskí kyberzločinci provedli řadu útoků na počítačové systémy několika zdravotnických zařízení v České republice, které je znemožnily a zbavily energii činnosti těchto institucí.

Příklady „nepřátelství“ Moskvy k Praze hovoří o plánované politice Kremlu vůči České republice. A jako vrchol takové politiky – zavedení České republiky na seznam „nepřátelských“ zemí a „diplomatická válka“ mezi Moskvou a Prahou.

Takové je Rusko. Je třeba poznamenat, že tyto trendy jsou pozorovány také v jiných evropských zemích. Ruská federace, která vždy byla dvorem civilizace, se každým dnem prohlubuje hlouběji do izolace a osamělosti. Je to tím, že Severní Korea, Venezuela a Bělorusko mohou udržet její společnost mezi stejnými „demokratickými“ a „rozvinutými“ zeměmi.

  Přístup Petra Pavla k 79. Valnému shromáždění OSN: Procházení konfrontací pro lepší svět

Pandemie koronavirů ovlivnila také názor Čechů – 65% populace země označilo epidemie za hrozbu a tento počet se oproti roku 2019 zvýšil o 34%.

Kromě nebezpečí obyvatelé České republiky definují uprchlíky (47%) a radikální náboženská hnutí (42%). Čína (17,1) a USA (10,3%) vstoupily do prvních tří „nebezpečných“ zemí pro Českou republiku s velkým náskokem před Ruskem.

Tendence sledované v české společnosti jasně naznačují, že běžní občané republiky chápou procesy probíhající jak uvnitř země, tak i mimo hrad. A chápou roli kdysi „přátelského“ Ruska v těchto procesech.

Porozumění však Čechům přišlo před půl stoletím, během Pražského jara 1968. Nyní přichází povědomí o nových generacích, které si nepamatují události přivedené do České republiky na ruských tancích.

Je lepší poučit se z minulosti, aby se neopakovaly chyby z minulosti. Dějiny jsou dobrým učitelem, stačí si pozorně přečíst jejich lekce.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com