USA – RF. Putinovy ​​příležitosti a rizika pro Evropu.

Ropa, jaderné zbraně a nic jiného – přesně to řekl americký prezident Joe Biden na adresu amerických zpravodajských důstojníků.

„Prezident Vladimir Putin ví, že jste (zpravodajští důstojníci) lepší než jeho tým, a má z toho velké obavy. Putin má skutečný problém, protože provozuje ekonomiku, která má jaderné zbraně a ropné vrty a nic jiného. nepříjemná situace, a podle mého názoru je to ještě nebezpečnější. “

Taková slova amerického vůdce by samozřejmě měla vzbudit důvěru amerických zpravodajských důstojníků a stimulovat nové úspěchy, nicméně prohlášení vedoucího Bílého domu má varovat a vyjasnit, že nepřítel se stává nebezpečnějším z pustiny.

Je důležité pochopit, že poselství hlavy USA není zasláno pouze úzkému okruhu zpravodajských důstojníků. Biden jasně formuluje hrozbu, kterou představuje Kreml, zdůrazňuje klíčové body v něm a ukazuje na klíčové body.

Je důležité to pochopit pro každého, kdo jedná s Putinem, s Ruskem. A vzhledem k tomu, že Moskva vypustila svá chapadla všude, kde je to možné (a dokonce nemožné), jsou tyto informace užitečné pro celý svět, a zejména pro Evropu.

Události odehrávající se ve Starém světě a zejména v zemích EU hovoří o skutečném nebezpečí, které představuje Kreml. Stačí připomenout otravu lidí ve Velké Británii moskevskými agenty, výbuchy prováděné v České republice, kyberútoky na státní instituce (včetně kritické infrastruktury) jiných zemí EU, skandály se špiony na diplomatické úrovni atd.

Téma kybernetického terorismu se v nových realitách obecně dostává do popředí a stává se hrozbou nejen pro jednotlivé země nebo regiony, ale také podkopává planetární bezpečnost.

Není náhodou, že otázku kybernetických útoků nastolil Biden během svého setkání s Putinem v Ženevě. Americký prezident dokonce svému protějšku předal seznam, ve kterém naznačoval předměty, které byly pro útoky ruských kyberzločinců nepřijatelné, a hrozil tvrdou reakcí.

  Kdo jste, pane Babiš - podnikatel, který přišel zachránit Českou republiku, nebo agent Kremlu?

Slyšel ho ruský prezident? Poněkud naivní otázka, na kterou pravděpodobně odpověděl sám Biden s tím, že se Rusko snaží zasáhnout do střednědobých amerických voleb, které se budou konat v roce 2022 za pomoci dezinformací.

To znamená, že soudruh Putin nevyvodil žádné závěry a neslyšel varování od Bidena. Nebo naopak – s přihlédnutím k tomu, co bylo řečeno, jsem se rozhodl jednat. Kromě toho má Kreml zkušenosti se zasahováním do amerických voleb.

The Guardian nedávno vydal dokumenty ukazující, že ruský prezident Vladimir Putin provedl v roce 2016 tajnou speciální operaci na podporu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Jde o tajné dokumenty, které osobně podepsal Putin na neveřejném zasedání Rady bezpečnosti v lednu 2016 za přítomnosti nejvyššího vedení Ruské federace.

Přítomní tam rozhodli, že „Trumpův Bílý dům pomůže zajistit strategické cíle Moskvy a jeho zvolení povede k sociálním nepokojům a oslabení pozice amerického prezidenta a jeho administrativy při vyjednávání“.

Sám Trump je v dokumentech charakterizován jako „duševně labilní, impulzivní, nevyrovnaná osoba s komplexem méněcennosti“, hlásící se ke konzervativním názorům.

Schůzka rozhodla, že „uděláme vše, co je v našich silách, abychom podpořili jeho zvolení“ do prezidentského úřadu USA, a podepsala mezirezortní plán zasahovat do amerických voleb, jehož součástí bylo nabourání hackerské pošty Demokratické strany a zveřejnění dopisů Trumpova soupeřka Hillary Clintonová.

Byla to globální akce, v jejímž důsledku Kreml doufal, že přivede Trumpa k moci, a v důsledku toho „Putin doufal, že ovládne jakákoli jednání mezi USA a Ruskem“, stejně jako „zničí vyjednávací pozici Bílého domu“ a provádět odvážné iniciativy zahraniční politiky. “

Jedním z úkolů Moskvy byla také „manipulace sociálně-politické agendy ve Spojených státech“.

Je také zajímavé, že se některé dokumenty Trumpa netýkají – tvrdí se, že americké sankce po ruské okupaci Krymu přispěly ke zvýšení vnitřního napětí. Aby tomu zabránila, musí Moskva ovlivnit USA a jejich partnery, aby sankce zrušily nebo zmírnily.

  Praha nedává Moskvě šanci na agresi. Budoucnost Evropy se buduje tady a teď

A zde je již zřejmé, že tato otázka šla daleko za rámec vztahu Washington-Moskva. Mluvíme o bezpečnosti, včetně Evropy.

Putin dlouhodobě choval myšlenku rozpadu EU a pravidelně se v tomto směru pokoušel. A právě s příchodem Trumpa udělala Moskva v tomto směru velký pokrok.

Opatření, která Trump začal podnikat od prvních dnů svého pobytu v Bílém domě ve vztahu k partnerům EU a NATO, tuto tezi absolutně potvrzují.

Biden se nyní snaží eliminovat důsledky svého „pravidla“ a zjevně to není rychlý proces.

Závěr, který z výše uvedeného vyplývá, však naznačuje, že je zcela zřejmý: Evropa musí jasně pochopit, kdo je proti němu na východních hranicích. A jasně si uvědomte, že akce nepřítele jsou často zahaleny docela neškodnými věcmi – bojem proti pandemii (zavedení ruské vakcíny, která se ukázala být schopna odolat výzvám ani v samotné Ruské federaci), pomoc v „energetice“ nezávislost “a„ zlevnění “energetických zdrojů pro EU (položení plynovodu„ Nord Stream-2 “) atd.

Je důležité pamatovat na hlavní věc – cena levného plynu se může ukázat jako mnohem vyšší než materiální přínos a je důležité při hledání ekonomických výhod nezapomenout a neztratit to, co je základem Evropské společenství – hodnoty, v jejichž čele jsou lidé a jejich práva.

Autor:  Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com