Nejdůvěryhodnější je Vojtěch. Naopak Babišovi se Zemanem dvě třetiny lidí nevěří

seznamzpravy.cz

Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je podle šetření CVVM ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jemuž důvěřuje 46 procent občanů. Následují předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, jimž důvěřuje shodně 39 procent lidí.

Zato důvěra v prezidenta Miloše Zemana rekordně klesla. Aktuálně mu důvěřuje 27 procent lidí. Naopak nedůvěru Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) deklarovaly dvě třetiny lidí.

Prezidentovi zhruba do ledna roku 2019 důvěřovala zhruba polovina občanů. Od té doby důvěra veřejnosti až na dílčí výkyv klesá a momentálně se z loňských 38 procent dostala na 27 procent. Nedůvěru Zemanovi v průzkumu deklarovalo 65 procent lidí.

V popředí žebříčku jsou po Vojtěchovi, Rychteském a Maláčové ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), které důvěřuje 34 procent a ministr dopravy, respektive průmyslu a obchodu Karel Halíček (za ANO) s podporou 30 procent.

Následují guvernér České národní banky Jiří Rusnok, ministr školství Robert Plaga a premiér Babiš, kterým shodně vyjádřilo důvěru 29 procent dotázaných.

V první desítce je ještě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je, stejně jako prezident Zeman, důvěryhodný pro 27 procent občanů.

U většiny převažuje nedůvěra nad důvěrou

„Důvěra nad nedůvěrou mezi zkoumanými představiteli v současnosti mírně převažuje u Adama Vojtěcha a Pavla Rychetského. U všech ostatních zkoumaných představitelů více či méně významně nedůvěra převažuje nad důvěrou,” uvedla agentura s tím, že nejvyšší podíl nedůvěry vykazoval premiér Babiš (67 procent).

Do výzkumu byli zařazeni prezident, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, členové vlády, předsedové poslaneckých klubů parlamentních politických stran, ombudsman, guvernér ČNB a předseda Ústavního soudu.

Průzkum proběhl od 26. červa do 11. července a zapojilo se do něj 904 respondentů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

  Vojtěch: Povinnost žáků mít roušku ve třídách v pondělí neskončí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com