Česko z Afghánistánu evakuuje i místní zaměstnance ambasády

seznamzpravy.cz

Česká republika z Afghánistánu evakuuje kromě českých diplomatů i místní síly, které na kábulském velvyslanectví pracovaly, a to včetně jejich rodin. Od Tálibánu by jim hrozila smrt. Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. V tiskové zprávě po mimořádném večerním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) to uvedli premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), kteří se zúčastnili jednání. Kulhánek již po jednání krizového štábu MZV rozhodl o evakuaci dvou českých diplomatů na kábulské letiště. Evakuační lety jsou naplánovány na nejbližší dny. Tiskovou zprávu ČTK poskytlo tiskové oddělení úřadu vlády.

Předsednictvo BRS podle tiskové zprávy projednalo vývoj situace v Afghánistánu a evakuaci české ambasády v Kábulu. „Dále rozhodlo o evakuaci zaměstnanců české ambasády z řad místních sil a afghánských tlumočníků,“ uvedl úřad vlády.

Podle Babiše předsednictvo potvrdilo kroky, které budou následovat. „Děláme vše proto, aby se naši diplomaté vrátili v pořádku domů. Co se týče pomoci spolupracovníkům české armády, chceme se o ně postarat, pracujeme na tom a máme na to plán,“ uvedl premiér. Situace se podle něj rychle zhoršuje, proto svolal BRS. Opět zkritizoval stažení spojeneckých vojáků z Afghánistánu.

Podle Kulhánka ČR nyní podniká veškeré kroky, aby mohli čeští diplomaté bezpečně opustit Afghánistán. Odpoledne oznámil, že rozhodl o evakuaci ambasády. Diplomaty na letiště doprovodili vojenští policisté, kteří mají ochranu ambasády na starosti. „Postaráme se rovněž o místní síly na naší ambasádě, tak jak to dělají všechny evropské státy. Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost,“ uvedl ministr. „Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit,“ dodal.

Předsednictvo jednalo i o pomoci spolupracovníkům české armády. „Práce tlumočníků si vážím. O tlumočníky a jejich rodiny se postaráme. A ty, kteří projevili zájem o přemístění do ČR, přemístíme,“ uvedl Metnar.

  Lidé se rozloučili s pietním ohněm za oběti tragédie na filozofické fakultě

Evakuační lety budou podle tiskové zprávy probíhat v nejbližších několika dnech. Úřad vlády nechce do ukončení operace bližší detaily komentovat.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com