Šéf komunistů Filip zatajil podle policie půl milionu korun. Politik daňový únik odmítá

lidovky.cz/

Kvůli podezření na korupci se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zabývala příjmy šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Na vině je půlmilionová částka, kterou podle policie zatajil. Podle serveru iRozhlas.cz měl peníze přijmout od podnikatele Tomáše Horáčka. Policie však nakonec nikoho neobvinila.

NCOZ následně po českobudějovickém finančním úřadu žádala, aby Filipovi úředníci doměřili daň. Detektivové se podle serveru iRozhlas.cz přitom původně snažili doložit, že se jednalo o úplatek.

Údajný daňový únik by mohl souviset se zdravotnickou korupční aférou, ve které sám Filip figuroval jako hlavní podezřelý. Podle serveru iRozhlas.cz s odkazem na policii měl Filip peníze přijmout v roce 2018 na adrese Poslanecké sněmovny od podnikatele Tomáše Horáčka, který je stíhán za rozsáhlou korupci.

Podle šéfa KSČM ale k žádnému nekalému jednání z jeho strany nedošlo, připustil však, že se ho policisté na pochybný půlmilion ptali. „Myslím, že jsem byl podat vysvětlení. Určitě jsem na sobě neměl žádné vyšetřování. Podání vysvětlení je klasický úkon, kterého nemám důvod se neúčastnit,“ řekl v rozhovoru.

„Policejní orgán prověřoval podezření ze spáchání přečinu nepřímého úplatkářství a dospěl k závěru, že ve věci nejde o trestný čin,“ uvedl pro iRozhlas.cz státní zástupce Zdeněk Matula, který případ dozoroval.

Policisté ale o předání peněz nepochybují, podle spisu získali svědectví tří lidí a důkazy v mobilním telefonu Horáčka. Ten sám se zároveň přiznal a „transakci“ detailně popsal. Peníze měl předat Lukášovu Gibiecovi, někdejšímu asistentovi Filipa.

„První podpora od Tomáše“

„Na recepci sněmovny jsem mu předal papírovou tašku, ve které byla lahev alkoholu a obálka s částkou 500 000 korun. Gibiec tašku s hotovostí položil na malý stůl s informací: ‚Zde je první podpora od Tomáše‘. Vojtěch Filip na to pokývl a poděkoval,“ řekl podle iRozhlas.cz Horáček policistům.

  Konkrétní jména. Kdo by mohl na podzim řídit Česko

Filip podle něj slíbil, že za půlmilionovou částku pomůže do funkce politické náměstkyně ministerstva zdravotnictví Andree Vrbovské, někdejší šéfce Nemocnice Na Bulovce a Horáčkově spolupracovnici. Ve „výměnném obchodu“ měla figurovat také cesta zemědělského výboru do Kazachstánu, kterou Filip vedl.

„Program zahraniční mise byl na základě pokynu Vojtěch Filipa z velké části pozměněn. Pro část výpravy byla naplánována návštěva několika tamních nemocnic a ministerstva zdravotnictví. Na těchto jednáních Filip aktivně prosazoval zájmy společností z mé skupiny,“ řekl policistům Horáček.

Den poté, co se s Filipem setkali naposledy, 27. června 2018, byl Horáček zatčen. Do vazby policisté vzali také Vrbovskou, k „výměnnému obchodu“ tak nakonec nedošlo. Horáček se proto následně domáhal vrácení peněz. Gibiec jeho advokátce vrácení přislíbil, poté ale přestal komunikovat.

Nepřímé úplatkářství

Proč policisté aktéry nakonec neobvinili, není úplně jasné. „Na základě provedeného šetření policejní orgán dospěl k závěru, že prověřovaným jednáním nebyly naplněny všechny znaky ani skutkové podstaty přečinu nepřímého úplatkářství,“ řekl pro iRozhlas.cz Matula.

Policisté zároveň neprokázali, že by se Filip dopustil trestného činu krácení daně. Daně měl totiž krátit pouze o 75 tisíc korun. Aby ho mohli obvinit, musel by daně zkrátit o více než sto tisíc korun.

„Já jsem žádné peníze neobdržel, mám své daňové přiznání čisté. Nemám se čeho obávat. Jsem na útoky na sebe před volbami zvyklý,“ uzavřel Filip.

Zdroj: https://www.lidovky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com