Steinmeierova návštěva Česka. Dobré vztahy, gesto usmíření a Zemanova narážka, píší německá média

irozhlas.cz

Ukázka dobrých vztahů a gesto usmíření, to jsou hlavní témata, kterým se německá média během pobytu německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v České republice věnují. Steinmeier ve čtvrtek jako první hlava německého státu uctil v pravoslavném kostele v Resslově ulici v Praze památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Rozhlasová stanice Deutschlandfunk ve svém zpravodajství zdůraznila opakovaná prohlášení obou prezidentů o tom, že vztahy Německa a Česka jsou nejlepší v historii a že základ vzájemného partnerství je nezávislý na politické situaci v obou zemích.

Společným tématem německých médií je i prohlídka krypty, která byla dějištěm boje československých výsadkářů s nacistickými jednotkami. Deutsche Presse Agentur zmiňuje komentář Dagmar Raupachové, praneteře výsadkáře Jana Kubiše, která řekla, že symboliku návštěvy považuje za důležitou.

Agentura uvádí, že Steinmeierovu gestu se v Praze dostalo velké pozornosti a že ho za symbolické označil i Zeman.

„Zeman si ale nemohl odpustit malou narážku na Německo a jeho energetickou přeměnu,“ uvedla Deutsche Presse Agentur s tím, že Zeman prohlásil, že Česko bude sledovat, jaké následky odchod od jaderné a uhelné energetiky bude mít.

Doplnila, že český prezident nabídl případný nedostatek elektřiny v Německu za rozumnou cenu kompenzovat českými dodávky.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Někdejší hejtman Hašek skonči na ministerstvu vnitra. Rozhodl se odejít na začátku prosince

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com