Hraje Babiš podle pravidel? Jeho kniha přitáhla pozornost úřadu

seznamzpravy.cz/

Kniha Andreje Babiše je jedním z hlavních lákadel předvolební kampaně hnutí ANO. Transparentní účet je ale na informace o ní skoupý. Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran prověří, zda se rozdává podle pravidel.

Při placení v prodejně Levných knih v centru Prahy prodavačka nabízí jako bonus knihu Sdílejte, než to zakážou! premiéra Andreje Babiše.

„Lidé si to docela berou, klidně si ale vezměte dva kousky,“ odpovídá na dotaz, jak jde dílo vystavené u pokladny na dračku. Že by knihkupectví nabízelo zdarma jeho knihu, tím se v současnosti jiný tuzemský politik chlubit nemůže.

Podmínkami, za jakých se Babišova předvolební kniha rozdává v knihkupectví, se teď začne zabývat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. Podnět kvůli tomu podal aktivista Robin Suchánek ze spolku Milion chvilek pro demokracii.

„Budeme zjišťovat, za jakých podmínek rozdávání knih zdarma v pobočkách knihkupectví a jinde probíhá,“ potvrdil člen úřadu Jan Outlý.

Informace o obchodní spolupráci mezi hnutím ANO a Levnými knihami vlastněnými lichtenštejnskou schránkou Eurofacto Anstalt se zatím neobjevila na transparentním účtu hnutí.

„Je to standardní distribuční smlouva s platbami po jednotlivých měsících distribuce knihy. Což je odpověď na váš dotaz, proč na transparentním účtu zatím nemůžete nic dohledat,“ řekl Seznam Zprávám obchodní ředitel Levných knih Lukáš Gilánik.

Hnutí zatím nezveřejnilo téměř žádné údaje o nákladech na knihu, která je přitom jedním z hlavních předvolebních Babišových taháků. K nalezení je pouze položka 350 tisíc korun za focení a 290 tisíc za výrobu audioknihy.

Kniha za 5 milionů

Podle mluvčího ANO Martina Vodičky stála jen výroba a příprava knihy přes pět milionů korun.

„Náklady na výrobu nové knihy Andreje Babiše, která bude vytištěna ve 300tisícovém nákladu, jsou zhruba 5 300 000 bez DPH. Společně s tím máme ještě pro zájemce k dispozici audioknihu, která vyšla na 241 tisíc a elektronickou verzi. Za tu hnutí ANO zaplatí 31 tisíc,“ řekl Vodička Seznam Zprávám.

Podle člena kontrolního úřadu Jana Outlého musí být náklady na vydání a distribuci knihy přiznané jako součást kampaně.

„V tiráži knihy je uvedeno, že zadavatelem je hnutí ANO. Stejně tak na webu, kde lze knihu stáhnout,“ vysvětluje Outlý. Kniha se tedy bude započítávat do 90milionového stropu, do něhož se strany a hnutí musí s výdaji v kampani vejít.

Mluvčí Vodička slibuje, že se kompletní výdaje na účtu objeví, ale až ve chvíli, kdy budou dodány všechny objednané služby. Není tak vyloučené, že se o skutečných výdajích veřejnost dozví až poté, co už bude po volbách.

Není to proti zákonu – jak upozorňuje Outlý, lhůta pro započtení všech výdajů na kampaně je ze zákona 90 dnů po oznámení výsledků voleb.

V minulých volbách mělo ANO problémy s informacemi o tehdejší Babišově knize „O čem sním, když náhodou spím“. Kontrolní úřad v listopadu 2017 udělil hnutí pokutu 31 tisíc korun za to, že v prvním vydání chyběly informace o zadavateli a zpracovateli, čímž došlo k porušení pravidel volební kampaně.

Na transparentním účtu zatím chybí i náklady na dopis, který Babiš rozeslal občanům a v němž vypočítal úspěchy jeho vlády. Premiér uvedl, že náklady se pohybují okolo šesti milionů korun. Celkovou cifru prý ale zveřejní na transparentním účtu až po reklamaci, neboť dopis nedošel všem občanům a některé skončily například v kontejneru.

  TI znovu podala do Černošic podnět, že Babiš je ve střetu zájmů

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com