Glosa: Politici jezdí v limuzínách. Přejme jim je

seznamzpravy.cz/

Stará poučka říká, že tím nejlepším volebním štábem je vaše vlastní vláda – pokud se máte čím chlubit.

Mám takový návrh. Pojďme už dál nepředstírat pohoršení nad tím, že členové vlády používají ve volební kampani servis určený… členům vlády. Kupříkladu svá služební auta s modrými majáčky, případně ochranku. Pořád vás to ještě přijde mnohem levněji, než když vám navíc rozdávají, případně aspoň slibují peníze, které jste sami vydělali.

Je to stále stejné. Miloš Zeman nechal v roce 1996 napsat na střechu svého volebního autobusu Zemák slogan „Šťastný let, Václave“. Čímž narážel na přelety tehdejšího premiéra a předsedy ODS Václava Klause ve vrtulníku v rámci kampaně.

Jak šly roky, pozměnil Miloš Zeman pohled na svět, takže v roce 2018 letěl státním vrtulníkem i na svatbu šéfa svého protokolu Kruliše do Osvětiman. Nemluvě o pravidelných cestách do krajů, což byla součást permanentní předvolební kampaně před druhou přímou prezidentskou volbou.

Stará poučka říká, že tím nejlepším volebním štábem je vaše vlastní vláda – pokud se máte čím chlubit. Andrej Babiš, Karel Havlíček, Alena Schillerová a další členové této vlády křižují v těchto dnech zemi, předstírají u toho, že vládnou, což je v jejich pojetí i napuštění fušérsky opraveného bazénu někde u hotelu nebo popojíždění na kolech po severních Čechách. Pak zase nasednou do vládních limuzín a vyrazí za dalším dobrodružstvím.

Takže tohle se dělo, děje a dít bude. Šetřete emoce na důležitější věci. Někteří vysloužilí politici vám ale možná rádi popíšou, jak tohle řemeslo mění pohled na reálný svět. Jak se věci, které vás před vstupem do politiky rozčilovaly, stanou součástí vaší dennodenní rutiny. Když spěcháte, vydáte pokyn svému řidiči, aby ten modrý maják prostě položil na střechu a vyrazil po tramvajových kolejích vpřed, protože tu příští akci prostě musíte stihnout.

  Pavel: Částka na nákup munice pro Ukrajinu je shromážděná

A tak jako jste si rychle zvykli na všechen tenhle „luxus“, tak si po odchodu z vysoké funkce zase pomalu odvykáte. Jak to popsal jeden mnohonásobný ministr několika vlád: „Jednoho dne přijdete k autu, sednete si na zadní sedadlo, otevřete noviny… A to auto se najednou nerozjede.“

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com