Nord Stream 2. Moskva je poražena.

iuhli.cz

Zdálo se, že výstavba plynovodu Nord Stream 2, která probíhá již několik let a která se z čistě inženýrského projektu proměnila v celý trhák.

Po dlouhém období, kdy byla stavba vážně pozastavena a byla téměř na bodu mrazu a dokonce na konečném zastavení projektu, si Rusko konečně našlo cestu a potrubí je téměř dokončeno.

A když Moskva, která se cítí být plnohodnotným vítězem, již začala vypočítávat zisk z uvedení plynovodu do provozu (a to není jen, a dokonce ani tolik, ekonomické výhody), ukázalo se, že ne všechno je tak vítejte v Kremlu, a když jste bitvu vyhráli, je to ještě daleko. není vítěz ve válce.

Evropa vyhrála soudní spor proti Nord Stream 2. 25. srpna odmítl Nejvyšší zemský soud v Dusseldorfu společnosti Nord Stream AG výjimku pro společnost Nord Stream 2 z požadavků směrnice EU o plynu.

Žalobu podali loni provozovatelé projektu podporovaného Gazpromem na přepravu plynu z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Argumentovali tím, že pravidla EU týkající se Nord Stream 2 jsou diskriminační.

Pravidla EU vyžadují, aby společnosti, které v EU vyrábějí, přepravují a distribuují plyn, byly odděleny a odděleny. To pomůže zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž na trhu a zabránit společnostem bránit konkurentům v přístupu k infrastruktuře.

To znamená, že podle rozhodnutí soudu by měl být provozovatel Nord Stream 2 nezávislý na Gazpromu a 50% jeho propustné kapacity by mělo být vyhrazeno pro alternativní dodavatele.

Jaká byla podstata prohlášení o nároku? Provozovatel Nord Stream 2 se odvolal proti rozhodnutí regulátora nevynětí plynovodu ze směrnice EU o plynu, mezi jejíž hlavní ustanovení patří oddělení společností dodávajících plyn a společností, které jej přepravují.

To znamená, že Rusko chtělo nejen položit plynovod do Evropy, ale také to udělat podle vlastních podmínek a diktovat je celému kontinentu. To však není překvapivé – to je obvyklá politika Moskvy.

  Naprostý šílenec. Jak Putin plival na celý svět.

Ale tentokrát se Kreml dostal do nosu. Ačkoli se nic zvláštního nestalo – německý soud nařídil provozovateli „SP -2“ dodržovat normy směrnice EU o plynu. Ale pouze. Je to jednoduché – jednat podle zákona. To ale není v pravidlech Moskvy, která se to pokusila zpochybnit – požádala o vynětí plynovodu z evropských předpisů v Německu.

Ale ukázalo se, a to je asi pro Rusko novinka, že ve světě existují pravidla a ta se musí dodržovat.

Nord Stream 2 tedy musí splňovat normy EU – rozhodnutí Nejvyššího zemského soudu v Dusseldorfu. A nyní, aby mohl provozovatel plynovodu uvést do provozu, bude muset splnit řadu požadavků třetího energetického balíčku EU, které původně projekt nepředpokládal.

Za prvé, dceřiná společnost Gazpromu nemůže být provozovatelem SP-2, a proto bude nutné vytvořit novou strukturu nezávislou na Gazpromu (princip „unbundlingu“ je rozdělení společností vyrábějících, přepravujících a prodávajících plyn).

Druhá podmínka je neméně zajímavá – poskytnout přístup třetím společnostem k novému plynovodu (volitelně – soukromým ruským společnostem). V praxi může toto pravidlo vést k tomu, že nový provozovatel Nord Stream 2 bude nucen ponechat až polovinu kapacity potrubí prázdnou – pro ostatní potenciální zákazníky.

Otázka ceny – plynovod se bude muset podrobit dodatečné kontrole tarifů za přepravu plynu přes Německo, které stanoví německý regulátor.

Vypadá to, že Kreml takový zvrat událostí nečekal. Pocit bestiální chuti k jídlu, poháněný prakticky nečinností nejen evropského společenství, ale celého světa v otázce bezpečnosti kontinentu, která umožnila pokračovat a prakticky dokončit pokládku další „jehly plynové drogy“ „Ruskem pro Evropu byl Kreml odmítnut.

Ano, samozřejmě, toto není konec dějin a Moskva se bude i nadále snažit situaci napravit, přičemž k tomu využije všech nástrojů, které má (právní, ekonomické, politické, propagandistické, mocenské). Důležité je však následující – německý soud ukázal Kremlu, že zákon v Evropě existuje.

  Medveděva budou ukazovat studentům psychiatrie jako příklad zločinné a rozložené osobnosti

Ano, je pro Moskvu zvláštní slyšet a chápat, že někde někdo žije podle pravidel. Pro divokého pižma uvízlého ve středověku je téměř nemožné si uvědomit, že svět vstoupil do třetího tisíciletí a žije podle pravidel společných všem. Všichni civilizovaní hráči.

Je to signál, že Evropa je připravena bránit se a bránit své hodnoty. Nechte realizaci přijít se zpožděním, ale hlavní je, že přichází. A musíme mít na paměti, že pouze společně můžeme vybudovat demokratickou moderní společnost, žijící podle zákonů humanismu a respektu. Možná se jednou Rusko připojí k této komunitě – nové, demokratické a svobodné.

Autor: A.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com