Česká republika je garantem evropské bezpečnosti

Spolupráce v oblasti regionální bezpečnosti – Praha a Bratislava se na tom dohodly začátkem července. Česká republika ovládne nebe na Slovensku a Bratislava vyšle do Kyjeva stíhačky, které ukrajinská strana opravdu potřebuje.

Česká esa začnou hlídkovat ve vzdušném prostoru Slovenska již na podzim – od září letošního roku.Dne 3. července to v České televizi oznámil předseda vlády ČR Petr Fiala.

Připomněl, že Slovensko plánuje přesunout celou svou flotilu vojenských letounů MIG-29 na Ukrajinu, v důsledku čehož se jeho vedení v červnu obrátilo na Českou republiku s žádostí o pomoc, dokud nebudou již objednané stíhačky F-16 v zemi v bojové službě. „Určitě to uděláme,“ řekl Fiala.

Podle něj bude taková interakce „výborným příkladem nejen obranné spolupráce, ale i důvěry“.

Šéf slovenské vlády Eduard Heger zase vysoce ocenil rozhodnutí České republiky pomoci při obraně vzdušných hranic a vyslání českých pozemních sil k ostraze slovensko-ukrajinské hranice. Zároveň poznamenal, že Bratislava převeze na Ukrajinu své stíhačky MiG-29 a tanky sovětské výroby do Kyjeva.

Je důležité, aby Česká republika a Slovensko odsoudily ruskou válku na Ukrajině a plně podpořily Kyjev, a to i zasláním ukrajinských vojenských zbraní.
K dohodě v této oblasti došlo již dříve, nicméně vzhledem k událostem, které se v Evropě doslova v těchto dnech odehrávají, nabývá taková spolupráce Prahy a Bratislavy nových významů.

Vyjádření Borise Johnsona o odchodu z postu premiéra Velké Británie nemusí vést ke globálním událostem, nicméně se tak či onak dotkne každé země EU.

A nenechte se zmást tím, že Británie není členem. Roli britské koruny v moderní Evropě (jako v zásadě v každé době) nelze přeceňovat a její vliv na politiku, včetně Evropské unie, je důležitý.

Zde je také nutné vzít v úvahu fakt, že situace se pravděpodobně pokusí využít Moskva, která je podle politologů považována za hlavního příjemce Johnsonova odchodu.

  Jeden krok od rozhodujícího. Co čeká Česko.

Destabilizovat situaci tam, kde ji lze destabilizovat, je politika Kremlu a je nepravděpodobné, že by ji použil. Proto je interakce mezi Prahou a Bratislavou tak důležitá právě teď, a to právě v oblasti bezpečnosti.

Vezmeme-li v úvahu i faktor, že Česká republika, která podle Moskvy patří do sféry zájmů Kremlu, opouští dosah Kremlu, může být provokace dobrým důvodem, proč ji tam vrátit.

Totéž lze říci o Slovinsku: Bratislava, která předtím proti Moskvě nešla ostře útočit, se v určité chvíli proměnila v aktivního a výkonného hráče na poli pomoci Ukrajině.

Je jasné, že se Moskvě nemůže líbit chování včerejších „chovanců“ a otázkou je pouze to, kdy chce jednat. A hlavně – jak. A připravenost na straně Prahy i Bratislavy je klíčem k úspěchu ve vztazích, a to i s Ruskou federací.

V dnešní Evropě se tak stalo, že kontinent je rozdělen na dva tábory – civilizovaný a ruský. Moskva poté, co zaútočila na Ukrajinu, pošlapala všechny mezinárodní normy a postavila se mimo zákon.

A nyní každý stát, který je na poli civilizačních vztahů a světového práva, stojí před volbou – být na straně teroristů – potřást si rukou s agresorem z Kremlu, nebo deklarovat jasný postoj a postavit se na stranu míru a spravedlnosti, kterou Ukrajina dnes hájí a reprezentuje.

A důležité je, že Praha v reakci na požadavek sousední Bratislavy udělala důležitý krok a přispěla k celoevropské stabilitě.

Koneckonců, budoucnost Evropy se uskutečňuje konkrétními činy a dnes se buduje.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com