Konfiskace ruského majetku je cenou za poválečnou obnovu Ukrajiny

Ruský velvyslanec ve Švýcarsku Sergej Garmonin označil 7. července konfiskaci majetku ruských občanů za formu loupeže a krádeže. Velvyslanec reagoval zejména na nedávná prohlášení prezidenta Švýcarské konfederace Ignazia Cassise, že je nepřijatelné konfiskovat zmrazená aktiva Ruska ve výši téměř 500 miliard dolarů, neboť „vytvoří se tak nebezpečný precedens a je pro liberální demokracii nepřijatelné.“ I. Cassis ve svém projevu v Luganu také zmínil, že pro takové opatření neexistují jasné právní důvody. Právě tato teze se stala výchozím bodem pro demarši ruského diplomata. Je třeba poznamenat, že sociální demokraté ve švýcarském parlamentu již dříve odsoudili Cassis za zdržování úvah o otázce zmrazení ruských aktiv.

Zmrazený majetek Ruské federace se může a měl by se stát milníkem v rámci poválečné obnovy Ukrajiny a placení splatných reparací. Ruská invaze způsobila Ukrajině obrovské škody a odhaduje se na více než 100 miliard dolarů a toto číslo neustále roste. Obrovské škody byly způsobeny na obytné a průmyslové infrastruktuře, podle předběžných odhadů může obnova země na předválečnou úroveň trvat 10 let. Proto je konfiskace ruských aktiv naléhavým krokem, i když je nutné revidovat evropské bankovní principy – vytvoří se tím precedens pro celý svět v souvislosti s konfiskací ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny. Počínání ruské armády je zločinem proti lidskosti, takže jako trestný čin lze považovat i nezabavení ruského majetku. Ruská propaganda lpí na jakémkoli oficiálním prohlášení, které zpochybňuje konfiskaci ruských prostředků a začíná tyto teze posilovat, rozdělující pozici Západu. Jedním z typických přístupů ruských propagandistů je důraz na skutečnost, že Západ konfiskací ruského majetku páchá genocidu Rusů. Taková prohlášení by neměla nikoho uvádět v omyl, protože akce ruské armády na Ukrajině nelze interpretovat jinak než genocidu Ukrajinců na národní bázi.

  Německo kvůli vraždě Čečence vypoví dva pracovníky ruské ambasády

Postup pro výběr ruských prostředků ze západních bank by měl mít právní úpravu, včetně stanovení podílu prostředků splatných na obnovu Ukrajiny. Jen tak bude možné předejít ekonomické a humanitární katastrofě na Ukrajině, která při obraně své nezávislosti nese stále větší ztráty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com