Ruský útok na Pokrovsk si vyžádal nejméně 11 mrtvých

Ruský útok raketami namířený zejména na východoukrajinské město Pokrovsk si dnes vyžádal nejméně 11 mrtvých, včetně pěti dětí. Oznámil to podle agentury AFP gubernátor Doněcké oblasti Vadym Filaškin. Dalších osm lidí bylo zraněno. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním proslovu řekl, že Rusko musí pocítit důsledky každého takového útoku. Útok byl veden protiletadlovými střelami S-300 a zničeno bylo nejméně šest domů v Pokrovsku a jeden v obci Rivne.

„Rusové na oblast udeřili raketami S-300 a zabili tak 11 lidí a zranili dalších osm,“ oznámil šéf správy částečně okupované Doněcké oblasti na sociálních sítích. Hlavní úder byl veden na Pokrovsk, Rivne a město Myrnohrad. Gubernátor rovněž zveřejnil fotografie zachycující záchranáře prohledávající sutiny i ohořelý automobil.

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve svém nočním videu řekl, že Rusové musí za každý takový útok pocítit důsledky. „Rusové zcela jednoduše zaútočili na obyčejné soukromé domy,“ řekl ukrajinský prezident. „A Rusko musí pocítit, že žádný z těchto útoků jim neprojde bez následků pro teroristický stát,“ dodal Zelenskyj.

Rusko dnes ostřelovalo mimo jiné i obce v Charkovské oblasti. V Pivničném v Doněcké oblasti byl zabit jeden člověk a 45letý muž byl zabit při dnešních vzdušných úderech na město Nikopol v Dněpropetrovské oblasti. Kromě toho dnes bombardování jihoukrajinské Chersonské oblasti zranilo jednoho dospělého a dvě děti.

Střely S-300 sovětské výroby byly původně určeny na protivzdušnou obranu. Rusko je však používá proti cílům na Ukrajině, ačkoli se oproti jiným střelám vyznačují chabou přesností.

Pokrovsk, který leží přibližně 40 kilometrů od fronty v neokupované části Doněcké oblasti a 80 kilometrů od okupovaného Doněcka, byl cílem ruského ostřelování už v pátek. Loni v srpnu si tam jeden útok vyžádal devět mrtvých a 82 raněných. Město mělo před válkou přibližně 60.000 obyvatel.

  Koronaviru podlehli dva lidé v Itálii, desítky dalších onemocněly. Ulice lombardských měst se vylidnily

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com