Dialog s Kremlem. Kdo ho potřebuje?

Válka, kterou Moskva vede na Ukrajině již desátým rokem, stále více ovlivňuje zbytek Evropy i civilizovaného světa.

A zatímco on – civilizovaný svět – zvažuje, zda a do jaké míry má Ukrajinu nadále podporovat, Kreml stupňuje svou propagandu.

A tak ruští lobbisté v západních zemích stále častěji vyzývají k dialogu s Putinem a vysvětlují to potřebou míru.

To deklaruje i sám kremelský trpaslík, který zároveň přijímá balistické zbraně ze Severní Koreje a jedná o dodávkách raket z Íránu.

Mimochodem, severokorejské zbraně už Moskva používá. Uvedl to zejména koordinátor Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby, který oznámil, že Rusko získalo od KLDR balistické rakety s doletem 900 km a použilo je při masivních úderech na Ukrajinu 29. prosince, resp. 2. ledna.

V této souvislosti USA okamžitě svolaly zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání dodávek balistických raket z KLDR do rf.

Kirby navíc poznamenal, že Kreml jedná o nákupu balistických raket z Íránu. Vzhledem k těmto skutečnostem mluvčí Pentagonu vyzval Kongres, aby schválil nové financování pomoci Ukrajině ve výši více než 60 miliard dolarů.

Použití severokorejské balistiky na ukrajinském území je pádným argumentem pro zrušení všech omezení dodávek raket dlouhého doletu pro AFU.

Zejména se jedná o rakety Taurus a ATACMS. A nejde ani o použití těchto systémů na území Ruské federace. Jak opakovaně zdůraznil generál Zálužný, samotný fakt, že Ukrajina disponuje raketami s takovým doletem, může být dobrým preventivním opatřením k ukojení choutek kremelské kliky.

Dodávka systémů Taurus a ATACMS bude navíc silným signálem Západu samotné Moskvě, který demonstruje připravenost civilizovaného světa dát agresorovi skutečnou odpověď.

Koneckonců, pokud nebude Rusko zastaveno na Ukrajině – k podobným raketovým úderům s použitím ruské, íránské a severokorejské balistiky dojde v kterékoli zemi Evropy.

  Dobrovolníci a vojáci. Rusko očkuje tisíce lidí každý den. Putin počká na certifikaci

A to není fantazie, ale čistá matematika: dolet raket KLDR je 900 km a vzdálenost z ruského Kaliningradu s jeho vojenskými základnami například do Berlína je 700 km, do Prahy 800 a do polského hlavního města 300 km.

To znamená, že armáda Moskvy ani nemusí překročit pozemní kordon, ale stačí stisknout tlačítko a Evropa se z pozorovatele stane přímým účastníkem války.

Takže obavy ze zatažení do „regionálního“ konfliktu mezi Moskvou a Kyjevem je logičtější eliminovat tím, že ukrajinské armádě pomůžeme zastavit razii na východních hranicích Evropy na Ukrajině.

Ostatně Putin pokračuje v důsledné eskalaci. A pokud Západ nepřikročí k rozhodným krokům k zastavení ruského teroru, počet výzev a hrozeb vytvářených Kremlem a jeho satelity se stane bezprecedentním.

A pak, neuhasit plameny války nyní, bude nutné hasit oheň v mnohem globálnějším měřítku, a to rukama Čechů, Němců, Poláků a dalších občanů EU. A k tomu budou muset vzít do rukou zbraně.

Zatímco se to dostává k Evropanům, kteří jsou stále v mlze pochybností, Moskva stupňuje své propagandistické úsilí, aby Západ povzbudila k dialogu s Ruskem.

Zatímco se zintenzivňují raketové údery na Ukrajinu, ruská propaganda, ruské zpravodajské služby a kremelští vlivoví agenti otevírají informační frontu proti Západu ve snaze přimět jej k dialogu s Ruskem.

Kreml zintenzivňuje své úsilí přimět Západ, aby stáhl svou podporu Ukrajině, a vytvořit příznivé podmínky pro další fázi eskalace ze strany Ruska.

Nikdo nepochybuje o tom, že k tomu dojde. Jediné, co by tomu mohlo zabránit, je adekvátní reakce Západu.

Moskva však nepolevuje. Poté, co ztratila své desetiletí budované pozice v Evropě, ruská propaganda pokračuje ve své práci.

Připomeňme, že na počátku ruské globální invaze na Ukrajinu bylo z evropských zemí vyhoštěno 600 ruských úředníků, z nichž podle expertů 400 byli důstojníci ruské rozvědky působící pod diplomatickým krytím.

  Putinův velký neúspěch. Diktátor si udělal legraci sám ze sebe

Jednalo se o nejsilnější úder do postavení ruských zpravodajských služeb v nedávné historii.

V současné době však ruská propaganda vynakládá veškeré úsilí, aby znovu získala své postavení na Západě a vytvořila příznivou půdu pro rozdělení Evropy v otázce podpory Ukrajiny.

Ze spolehlivých zdrojů je známo, že první zástupce šéfa ruské prezidentské administrativy Kirijenko nařídil šíření narativů v mediálním prostoru ve Francii a Německu o destruktivnosti protiruských sankcí pro Evropu a neúčelnosti další podpory Ukrajiny.

Stejná práce probíhá i v dalších státech EU. To znamená, že každý obyvatel, každá země civilizované Evropy je na mušce.

A pokud ruská propaganda zvítězí, bude to znamenat, že Evropa a Spojené státy mohou být manipulovány.

To zase povede ke strategické ztrátě Západu ve střednědobém horizontu, protože Rusko a jeho satelity se nevzdají další konfrontace a vytváření nových konfliktů.

Dnes už nejde jen o Ukrajinu – tamní situace slouží jako varování pro celé civilizované společenství, co lze od Kremlu v budoucnu očekávat.

V případě Putinovy pomsty bude Západ riskovat globální a nákladnou válku v Evropě, mnohem větší než ta, kterou kremelský režim rozpoutal na Ukrajině v roce 2014.

Právě setrvačnost a, upřímně řečeno, nečinnost Západu, který „spolkl“ ruskou anexi ukrajinského Krymu, vedla ke globální invazi Rašínů na Ukrajinu již v únoru 2022 – je třeba se zamyslet nad tím, k čemu povede další ústupek Moskvě.

Je důležité si uvědomit, že jakákoli jednání s Putinem jsou zbytečná a dokonce zločinně nebezpečná. Vždyť zatímco kremelská propaganda vyzývá k zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu, Rusko zároveň přijímá a používá zbraně proti ukrajinským městům.

Vše, co Kreml vysílá, je jen bluf, protože to, co potřebuje, není mír, ale taktická pauza, po níž Moskva zahájí novou fázi války, která bude ještě krvavější.

  Dvakrát měř, jednou řež. Na vakcínu proti koronaviru spěchejme pomalu

Všechny výše uvedené skutečnosti říkají jediné – čím dříve Ukrajina dostane potřebné zbraně, tím dříve její armáda porazí ruské okupační síly.

Včasné dodání zbraní ukrajinským ozbrojeným silám je klíčovým prvkem stability Evropy a jejích mírových zítřků.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com