Tálibán převzal kontrolu nad letištěm v Kábulu

Afghánské islamistické hnutí Tálibán plně kontroluje ztichlé mezinárodní letiště v Kábulu. Stalo se tak poté, co z něj v pondělí odletěli poslední američtí vojáci, informovala dnes agentura AP a poznamenala, že po dvaceti letech tím skončilo nejdelší válečné angažmá Spojených států. V Kábulu se po stažení Američanů rozezněla oslavná střelba přívrženců Tálibánu.

Vozidla s bojovníky Tálibánu projížděla po ranveji v severní, vojenské části letiště Hamída Karzaiho a později se zde pěšky triumfálně prošli také někteří vůdci hnutí. Po zuby ozbrojení tálibové ještě před úsvitem zkontrolovali hangáry, kde Američané zanechali sedm nyní nepoužitelných vrtulníků CH-47. V různých částech letiště vlají bílé prapory Tálibánu.

„Svět by si měl vzít poučení, toto je radostná chvíle vítězství,“ uvedl mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid. „Po dvaceti letech jsme porazili Američany,“ citovala AP jednoho ze strážců Tálibánu s puškou kalašnikov. „Odešli a naše země je teď svobodná.“

Další bojovníci Tálibánu střeží civilní část letiště, kde v terminálu leží několik desítek kufrů a dalších zavazadel. Jejich majitelé je zde patrně zanechali při zmatcích v posledních hodinách překotné evakuace.

Od chvíle, kdy se Tálibán v polovině srpna po nečekaně rychlé ofenzivě zmocnil prakticky celého Afghánistánu, Američané a jejich spojenci přepravili ze země přes 123.000 cizích státních příslušníků i spolupracujících Afghánců. Desítky tisíc dalších afghánských spolupracovníků se ale dostat do bezpečí nepovedlo. Washington už dříve oznámil, že z Afghánistánu odejdou poslední vojáci k 31. srpnu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že v Afghánistánu zůstalo 100 až 200 amerických občanů, kteří chtějí země opustit. Spojené státy zkoumají možnosti pozemních cest. Podle šéfa britské diplomacie Dominika Raaba se nepodařilo z Afghánistánu včas evakuovat také několik stovek britských státních příslušníků. Většinou se podle něj jedná o „složitější případy“, například velké skupiny rodin nebo lidi bez potřebných dokladů. V Afghánistánu jsou také stále Afghánci, kteří doufají v evakuaci do Británie, protože spolupracovali s britskou vládou, dodal Raab. Londýn je v kontaktu se třetími zeměmi, přes něž by se tito lidé mohli do Británie dostat.

  Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat, tvrdí britská rozvědka. Rusové zaútočili u Kreminny

„Po stažení naší armády a armády mnoha partnerů, kteří při nás stáli, čelí Afghánci okamžiku rozhodnutí a příležitosti. Budoucnost jejich země je v jejich rukou. Svou cestu si vyberou zcela suverénně. Toto je také šance ukončit válku,“ uvedl zvláštní americký vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad na twitteru.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes prohlásil, že Tálibán jedná s Katarem a Tureckem o pomoci s technickým provozem letiště. Zdůraznil, že islamistické hnutí musí zajistit co nejdříve bezpečnost letiště, aby lidé, kteří chtějí opustit Afghánistán, mohli využívat komerční lety. Podle LeDriana musí Francie nadále vyvíjet na Tálibán tlak, s hnutím ale nejedná.

Pentagon nevyvrátil zprávy o civilních obětech v Afghánistánu po úderu USA

Pentagon nemůže zatím popřít zprávy o možných civilních obětech při nedělním americkém úderu v afghánském Kábulu, sdělil podle stanice BBC americký vojenský mluvčí. V neděli Američané oznámili, že provedli s pomocí bezpilotního letounu úder na vozidlo, při němž eliminovali hrozbu sebevražedného útoku na mezinárodní letiště. Při akci zahynulo deset členů jedné rodiny, uvedla BBC s odvoláním na pozůstalé.

Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že USA „nejsou v pozici, aby vyvrátily“ zprávy o možných obětech svého cíleného útoku mezi civilisty. „Chápejte mě správně, žádná armáda na světě nedělá víc než armáda Spojených států pro to, aby zabránila obětem mezi civilisty, a nikdo si nepřeje, aby byli připraveni o život nevinní,“ zdůraznil Kirby. Prohlásil, že USA jsou při vyšetřování podobných situací transparentní.

Mezi oběťmi amerického náletu je teprve dvouleté dítě, sdělila jeho rodina BBC. Jeden z příbuzných obětí uvedl, že těla mrtvých jsou tak spálená, že je nelze identifikovat.

Američtí armádní činitelé dříve uvedli, že po úderu bezpilotního letounu došlo k „významným sekundárním explozím“. Právě ty mohly ublížit lidem v okolí, podotýká BBC. Afghánská televize ArianaNews s odvoláním na očité svědky v neděli informovala o šesti mrtvých, z toho o čtyřech dětech, po výbuchu minometného granátu v domě nedaleko kábulského letiště.

  Gubernátor: Při útoku na ukrajinskou základnu u Polska 35 mrtvých

Nedělní operace byla druhým americkým útokem v zemi od čtvrtečního sebevražedného útoku na kábulském letišti, který si podle místních úřadů vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a podle Pentagonu 13 amerických vojáků.

Blinken: USA bude dále pomáhat těm, kteří se chtějí dostat z Afghánistánu

Americká vláda bude i po stažení vojáků z Afghánistánu nadále pomáhat Američanům, Afgháncům a dalším lidem, kteří se chtějí ze země dostat. Řekl to americký ministr zahraničí Antony Blinken. Informovala o tom agentura Reuters. Z Afghánistánu dnes v noci odletěli poslední američtí vojáci. USA už dříve oznámily, že z Afghánistánu, kde jejich vojáci spolu se spojenci působili po dvě desetiletí, odejdou do 31. srpna.

Od chvíle, kdy hnutí Tálibán po nečekaně rychlé ofenzívě ovládlo zemi, Američané spolu se spojenci evakuovali přes 123.000 civilistů. Podle Blinkena v zemi zůstalo „pod 200, ale spíše kolem 100“ Američanů, kteří se chtějí z Afghánistánu dostat. Americká vláda podle něj zkoumá možnosti pozemních cest.

Americký ministr zahraničí uvedl, že americká ambasáda v Kábulu zůstane prázdná. Američtí diplomaté, do jejichž agendy spadá Afghánistán, budou působit z Kataru. Blinken jako vysvětlení podal „nejistou bezpečnostní situaci a politickou situaci“. Novou misi povede Ian McCary, někdejší číslo dvě americké ambasády v Kábulu.

Pokud islamistické hnutí Tálibán „dostojí svých slibům“, Spojené státy s nimi budou „pracovat“, uvedl Blinken. „Tálibové žádají legitimitu a mezinárodní podporu. Naším vzkazem je, že legitimita a podpora se musí zasloužit,“ řekl.
Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com