Ukrajina jako šance pro Bidena. Setkání vůdců obou mocností.

Setkání prezidentů Bidena a Zelenského ve Washingtonu bylo pokračováním pracovní návštěvy ukrajinského vůdce ve Spojených státech a samozřejmě jeho hlavní součástí.

Očekávání od tohoto setkání byla různá – někdo poznamenal, že to byl jen „projev zdvořilosti“ ze strany Bidena a od dialogu mezi oběma vůdci nelze očekávat nic.

Jako důkaz takových očekávání si příznivci této verze připomínají, že Zelenskyho návštěva USA byla z iniciativy americké strany několikrát odložena.

Někteří političtí analytici navíc vyjádřili názor, že nyní obecně není na takovou návštěvu nejvhodnější doba, a prohlásili, že by bylo lepší, aby to Ukrajina odložila o měsíc nebo dva, až Spojené státy uzavřou téma Afghánistánu.

Ale zaprvé není známo, kdy bude toto téma pro Spojené státy konečně uzavřeno a zda vůbec bude uzavřeno, a zadruhé, situaci s Afghánistánem může naopak velmi úspěšně využít ukrajinský prezident .

Vzhledem k bezpodmínečnému poškození pověsti pro Ameriku a prezidenta Bidena osobně v souvislosti s událostmi v Afghánistánu se Ukrajina může stát záchrannou kapkou pro Bílý dům, díky čemuž dokáže, že neztratil schopnost ovládat situaci a ukázat, že Spojené státy jsou stále nejmocnější světovou velmocí.

Proto je návštěva prezidenta Ukrajiny ve Spojených státech nyní nezbytná pro Washington, ne méně než pro Kyjev.

Před setkáním s Bidenem uspořádal pan Zelenskiy a jeho delegace několik setkání na americké půdě a podepsali několik důležitých dokumentů týkajících se ekonomiky, energetiky a bezpečnosti.

Všichni ale chápali, že hlavní část návštěvy, která dodá všem těmto dohodám potřebnou barvu a skutečnou účinnost, bude osobní setkání vůdců obou mocností.

Konverzace mezi Bidenem a Zelenským trvala dvě hodiny a nyní lze zaznamenat několik bodů, které byly mimo jiné uvedeny ve prohlášení obou vůdců, zveřejněném po setkání.

Spojené státy podporují územní celistvost Ukrajiny a jsou připraveny spolu s kyjevskými úřady i nadále usilovat o to, aby Rusko bylo odpovědné za agresi vůči nezávislému a suverénnímu státu.

  Matovič nákup Sputniku tajil. Lékaři jsou zaskočení a nechtějí nést zodpovědnost

„Spojené státy neuznávají a nikdy neuznají ruskou anexi Krymu a znovu potvrzují svůj závazek k mezinárodnímu úsilí o vyřešení konfliktu zahájeného Ruskem na východní Ukrajině,“ píše se v dokumentu.

Někteří analytici již nazvali tuto formulaci jen dalšími sliby, ale v současné situaci, kdy je Ukrajina (analogicky) znepokojena vývojem událostí v Afghánistánu, to nevypadá jako pouhé sliby.

Kromě toho je třeba poznamenat, že Spojené státy a Ukrajina jsou v závěrečné fázi jednání o strategické spolupráci, která zahrnuje širokou škálu společných akcí v oblasti obrany, včetně posílení spolupráce při zajišťování bezpečnosti v Černém moři, kybernetické bezpečnosti, a výměna zpravodajských informací …

Jako skutečný důkaz připravenosti USA pomoci Ukrajině- nový balíček vojenské pomoci za 60 milionů dolarů. Seznam dodávek obsahuje protitankové komplexy „Javelin“ a další vybavení, jakož i společnou práci na re- vybavit ukrajinskou armádu.

Ukrajina také předala Spojeným státům seznam politických vězňů, kteří jsou nezákonně zadržováni v Ruské federaci a v CADLO, a doufá v pomoc americké strany při propuštění vězňů.

Pokud jde o Nord Stream 2, který oba vůdci považují za hrozbu pro energetickou bezpečnost Evropy –

Spojené státy budou i nadále vyvíjet legislativní a diplomatické úsilí o zachování role Ukrajiny jako tranzitního státu a zabránění Kremlu využívat dodávky energie jako geopolitickou zbraň. Vlády Ukrajiny a Spojených států současně podporují úsilí o zvýšení kapacity pro dodávku plynu na Ukrajinu z diverzifikovaných zdrojů.

Spojené státy budou navíc i nadále pomáhat ukrajinským orgánům při provádění reforem a boji proti korupci, ekonomické pomoci a také v boji proti epidemii koronaviru.

Kyjevu dnes pomáhá nejen Washington. Ukrajina může pro Bidena hrát důležitou roli při obnově pověsti a hlavní role světového lídra – hlavní síly planety. A zde mohou být obě země vzájemného zájmu.

Skutečné výsledky setkání vůdců USA a Ukrajiny lze samozřejmě posoudit v průběhu času, ale jedna věc je již jasná – americký lid společně s ukrajinským lidem.

  Rusko je hrozbou číslo jedna. Česká republika posiluje své obranné schopnosti.

Prezident Biden znovu potvrdil neotřesitelné postavení své země a své osobnosti ve vztahu k Ukrajině – podpora suverenity a integrity státu.

A slova zaznamenaná ve společném prohlášení prezidentů nejsou jen slova – jsou to filozofie vztahů mezi oběma zeměmi, filozofie jejich národů, filozofie míru: „Po třiceti letech, kdy Ukrajina obnovila svou nezávislost, se vazby mezi Ukrajinou a Spojenými státy jsou silnější než kdy -nebo. Naše společné hodnoty a oddanost Evropě, která je celá, svobodná, demokratická a mírová, je základem našeho strategického partnerství. “

Je důležité, aby toto porozumění bylo jak ve Washingtonu, tak v Bruselu, který je na rozdíl od svého zámořského partnera Kyjeva mnohem bližší, a pocit blízkosti agresivní Moskvy by měl situaci lépe uvědomit.

Skutečně, jak je uvedeno ve společném prohlášení prezidentů USA a Ukrajiny: „V 21. století nelze státům dovolit násilně měnit hranice. Rusko toto základní pravidlo s ohledem na Ukrajinu porušilo. Svrchované státy mají právo činit svá vlastní rozhodnutí a volit vlastní spojenectví. Spojené státy jsou s Ukrajinou a budou i nadále usilovat o to, aby Rusko bylo odpovědné za svou agresi. Podpora USA pro suverenitu a územní celistvost Ukrajiny je neotřesitelná. “

Je velmi důležité, aby Evropská unie prokázala stejnou jednotu s Kyjevem, protože úspěch Ukrajiny je ústředním bodem globálního boje mezi demokracií a autokracií.

Toto je vítězství světového míru.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com