‚Šaman QAnon‘ u soudu doznal vinu. Za vtrhnutí do Kapitolu si nejspíše odsedí tři až čtyři roky

irozhlas.cz

Jacob Chansley z Arizony, lépe známý jako „QAnon Shaman“, v pátek u soudu doznal vinu z narušování jednání sboru volitelů. V lednu se zúčastnil vtrhnutí do budovy amerického Kapitolu. Pro svou extravagantní vizáž se stal jednou z hlavních tváří skupiny demonstrujících stoupenců konspirace QAnon. Nyní mu hrozí až 20 let ve vězení. Vzhledem k jeho jinak čistému trestnímu rejstříku a dohodě o vině a trestu bude ale trest pravděpodobně mnohem nižší.

Po událostech 6. ledna v americkém Kapitolu fotky s ním obletěly svět. Jacoba Chansleyho, nebo také Jakea Angeliho, si lidé zapamatovali jako polonahého muže s pomalovaným obličejem a kožešinou s rohy na hlavě. Několik let byl aktivistou a známou tváří konspiračního hnutí QAnon, které věřilo, že bývalý americký prezident Donald Trump je jediným spasitelem před mocenským spiknutím pedofilních elit ve Washingtonu.

Chansley se v pátek během virtuálního soudního jednání přiznal k vině u okresního soudu.

Takzvaný „Q-Šaman“ byl původně obviněn z šesti federálních zločinů. Přiznal se k jednomu z nejzávažnějších obvinění – maření postupu sboru volitelů – za které by mu mohlo hrozit až 20 let ve vězení. Vzhledem k čistému trestnímu rejstříku Chansleyho ale bude podle CNN výše trestu mnohem menší.

Na základě dohody o vině a trestu státní zástupci souhlasili s tím, že budou usilovat o trest mezi třemi a čtyřmi lety za mřížemi. Tedy stejnou délku trestu, které čelí další výtržníci z Kapitolu, kteří už svou vinu přiznali.

Chansley souhlasil, že zaplatí dva tisíce dolarů jako odškodnění za poškození Kapitolu. Mohl by také ještě čelit pokutě ve výši až 250 tisíc dolarů. Odsouzen bude 17. listopadu, do té doby zůstane ve vazbě, přes žádosti jeho obhájce o propuštění.

Případ „QAnonského šamana“ měl v minulosti hned několik zvratů. V únoru například Chansley usiloval o dodání biopotravin do vězení formou hladovky, což se mu nakonec povedlo. V březnu pak poskytl rozhovor ve vězení, za který ho soudce později pokáral.

  Vojáci v Gabonu ohlásili, že se chopili moci, jmenovali lídra přechodného období

Celkem bylo zatčeno 600 lidí, kteří se zůčastnili nepokojů v Kapitolu. Vinu před soudem doznalo více než 50 z nich.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com