Finsko uzavřelo na jeden měsíc hranice s Ruskem

Finsko dnes večer opět uzavřelo hranice s Ruskem poté, co od čtvrtečního znovuotevření dvou přechodů na finsko-ruské hranici vstoupilo z Ruska do Finska více než 300 žadatelů o azyl. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na finskou pohraniční stráž.

Finská vláda dnes v reakci na příliv migrantů oznámila, že hranici ve 20:00 místního času (19:00 SEČ) znovu uzavře, tentokrát na měsíc. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela.

Koncem listopadu Finsko uzavřelo všechny rusko-finské silniční přechody. Ve čtvrtek byl těsně po půlnoci obnoven provoz na hraničním přechodu Vaalimaa, ve čtvrtek ráno začal fungovat také přechod Niirala, který se podobně jako Vaalimaa nachází na jihovýchodě země.

Finský premiér Petteri Orpo přitom varoval, že Helsinky jsou připraveny přechody znovu uzavřít, pokud bude třeba. Ve čtvrtek večer pak Helsinky oznámily rozhodnutí o opětovném uzavření hranice s platností od 15. prosince.

Rada Evropy v dopise zveřejněném v pondělí vyjádřila „obavy ohledně dodržování práv uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů“ po uzavírce finské hranice a vyzvala Finsko, aby zajistilo možnost žádat i nadále v zemi o ochranu.

Finská ministryně vnitra Mari Rantanenová, která je členkou protiimigrační Strany Finů, agentuře Reuters v pondělí řekla, že k obavám o dodržování lidských práv není důvod. O azyl je totiž ve Finsku nadále možné žádat na letištích či v přístavech.

Finsko, které se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Agentura Reuters napsala, že v listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl ze zemí, jako je Afghánistán, Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie či Jemen. Dříve přicházel méně než jeden žadatel o azyl denně, uvádí Reuters s odvoláním na finské pohraničníky.

  Biden označil Si Ťin-pchinga za diktátora

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com