Ukrajina – USA. Výsledky návštěvy prezidenta Ukrajiny ve Spojených státech.

Třídenní výlet ukrajinské delegace vedené prezidentem Zelenským do USA byl dokončen. Přílet na pracovní návštěvu Washingtonu.
31. srpna prezident Volodymyr Zelenskyj uspořádal sérii setkání se zástupci diaspory, ekonomy a politiky v Americe a navštívil také Pentagon a americké ministerstvo energetiky.

Celkem během svého pobytu ve Spojených státech vedla hlava ukrajinského státu přes 20 setkání, jejichž výsledkem bylo podepsání řady důležitých dokumentů.

Nejdůležitější částí návštěvy bylo samozřejmě setkání Vladimíra Zelenského a Josepha Bidena. Uskutečnilo se 1. září a trvalo 2 hodiny, místo dříve ohlášené jedné hodiny, což dalo odborníkům důvod k závěru, že vůdci obou států mají vzájemný skutečný zájem. Potvrdil to i prezident Ukrajiny a poznamenal: „Byl to normální mužský rozhovor, ne vždy slunečný, ale v produktivní atmosféře.“

Výsledkem dvouhodinového rozhovoru mezi vůdci USA a Ukrajiny bylo zveřejnění společného prohlášení vedoucích představitelů o strategickém partnerství.

Dialog Prezidentu Spojených států a Ukrajiny byl vyvrcholením návštěvy ukrajinského hosta, který uspořádal řadu setkání, která byla samozřejmě méně významná, i když v důsledku některých z nich byly důležité dokumenty podepsaný.

Podle odborníků však bylo hlavním cílem návštěvy navázat osobní kontakt mezi Vladimírem Zelenským a Josephem Bidenem. Potvrdil to sám ukrajinský prezident, který komentoval rozhovor s Bidenem.

„Od prezidenta jsem slyšel jen pozitivní slova.“ Ze strany USA nebylo nic negativního vůči Ukrajině, vůči mně osobně, vůči mému týmu, vůči prezidentské kanceláři vůbec. Nula – ani jeden aspekt, ani jedno slovo. Je to pěkné, “poznamenal ukrajinský vůdce.

Čas ukáže, zda se Zelenskému podařilo navázat požadovanou úroveň vztahů, ale mezitím je výsledek návštěvy zakotven v podepsaných dokumentech, podle nichž USA a Ukrajina dosáhly v oblasti bezpečnosti a obrany; demokracie, spravedlnost a lidská práva; hospodářský růst a prosperita, boj proti pandemii koronaviru a humanitární pomoc, energetická bezpečnost a změna klimatu.
Samostatně je třeba poznamenat Zelenského návrh Bidenovi o účasti USA na jednáních o Donbasu. V tuto chvíli přináší takzvaný „normandský formát“ za účasti Ukrajiny, Německa, Francie a Ruska výsledky (kvůli jejich blokování) a Kyjev doufá, že vstup do dialogu Washingtonu povede k pokroku v vyjednávací proces.

  Česká republika posiluje obranu Evropy.

Americký prezident slíbil, že o účasti v tomto formátu bude uvažovat.

V této záležitosti byl důležitým a pro Kyjev velmi důležitým faktem, že v prohlášeních a dokumentech není zmínka o „minských dohodách“ (dohody, které by podle názoru například paní Merkelové měly přispět k ukončení války na východní Ukrajině, Kyjev, spolkový kancléř Německa, tlačí na implementaci některých jejích ustanovení do ústavy Ukrajiny). A to už je pro ukrajinského prezidenta malé vítězství.

Jedním ze skutečných výsledků návštěvy prezidenta Ukrajiny bylo přidělení USA dalších 60 milionů dolarů na vojenskou pomoc, která zahrnuje oštěpy a další zbraně.

A přestože skeptici tvrdí, že 60 milionů přidělených Kyjevu na obranné potřeby je kapkou v moři, v každém případě je to krok vpřed.

K tomu je nutné dodat důležitou skutečnost – ve společném prohlášení obou prezidentů se hovoří o dokončení prací na rámcové dohodě o strategické obraně mezi oběma státy.

Tato dohoda stanoví užší hospodářskou, technickou, vojenskou a výcvikovou spolupráci mezi ozbrojenými silami Ukrajiny a Spojených států. Zabývá se výměnou technologií, informací, inteligence. Pro Ukrajinu je to vlastně status hlavního spojence USA mimo NATO, bez jakéhokoli skutečného náznaku. Ale podstata je právě to.

Podpis této dohody se očekává při návštěvě amerického ministra obrany na Ukrajině – bylo to v zásadě dohodnuto během Zelenského pobytu ve Washingtonu, konkrétní datum příjezdu ale zatím nebylo stanoveno.

Pokud jde o Nord Stream 2, oba prezidenti opět vyjádřili nepřijatelnost možnosti Moskvy použít plynovod jako zbraň proti Ukrajině a americký vůdce slíbil tvrdou reakci v případě takového vývoje událostí.

Diskutovali také o otázkách reforem na Ukrajině a boji proti korupci.

Když shrneme předběžné výsledky třídenní návštěvy prezidenta Ukrajiny ve Spojených státech, lze konstatovat, že návštěva byla úspěšná.

  Válka nebo pohodlí. Co si Evropa vybere?

Za prvé, prezident Zelenskiy je druhým vůdcem evropského státu (první ples je paní Merkelová), který navštívil Bílý dům od doby, kdy se Biden dostal k moci. A tato skutečnost již hovoří o významném místě Ukrajiny v geopolitickém uspořádání Evropy pro Spojené státy.
Zvláště pokud vezmeme v úvahu aktuální situaci v Afghánistánu, ztráty pověsti států a osobně Bidena na světové scéně v souvislosti s událostmi v této středoasijské zemi.

A v tomto světle se Ukrajina mění ve vážného strategického partnera Spojených států a spolupráce mezi Kyjevem a Washingtonem může být oboustranně výhodná.

Zajímavým faktem je, jak Moskva na tuto návštěvu reagovala. Kreml se snaží všemi možnými způsoby omezit význam cesty ukrajinského prezidenta do USA a obecně roli Ukrajiny v geopolitickém uspořádání světa, a proto je hysterický nad výsledky dialogu mezi Kyjevem a Washingtonem .

„Upozornili jsme na plány poskytnout americkou vojenskou pomoc Ukrajině a domníváme se, že to může být potenciálně důvodem nepředvídatelných akcí ukrajinské strany, pokud jde o pokusy o násilné vyřešení vnitřního ukrajinského konfliktu na jihovýchodě.“ Je to velmi nebezpečné, “řekl tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov.

A tato reakce mimo jiné svědčí o správnosti jednání Ukrajiny a USA, protože, jak je uvedeno ve společném prohlášení prezidentů:
„V 21. století není státům dovoleno násilně měnit hranice.“ Rusko toto základní pravidlo s ohledem na Ukrajinu porušilo. Svrchované státy mají právo činit svá vlastní rozhodnutí a volit vlastní spojenectví. Spojené státy jsou s Ukrajinou a budou i nadále usilovat o to, aby Rusko bylo odpovědné za svou agresi. Podpora USA pro suverenitu a územní celistvost Ukrajiny je neotřesitelná. “

A tato slova jsou možná nejlepší ilustrací výsledků návštěvy ukrajinského prezidenta ve Spojených státech. Americký lid, zastoupený prezidentem Bidenem, je spolu s ukrajinským lidem, a to vzbuzuje optimismus.

  Prezident Zeman - situace je pod kontrolou. Jedinou otázkou je - pod kým?

Je důležité, aby to Evropa, jejíž východní hranice jsou chráněny Ukrajinou před agresivním Ruskem, pochopila a byla spolu s ukrajinským lidem. Konec konců, úspěch Ukrajiny je ústředním bodem globálního boje mezi demokracií a autokracií, mezi středověkým včerejškem vnuceným divokým pižmem (nesoucí svůj „ruský svět“ na kolejích tanků a náhubků kulometů a zbraní) a civilizovaným zítřkem , v bezpečné a klidné rodině národů, zvané Evropská unie.

Autor: Petr Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com