Desítky lékáren čekají na covidové odměny, některé se nedočkají. Kvůli chybě

oc-fontana.cz/

Desítky až stovky lékáren řeší, že jim nepřišly mimořádné odměny za práci během epidemie covidu-19, případně že přišla špatná částka. Na vině je většinou administrativní chyba při vyplňování žádosti či špatně vyplněné údaje ve zdravotnickém registru. Nápravy se ale dočká jen část z nich, jiní o desítky tisíc pro své zaměstnance přijdou.

Odměny za své působení v průběhu epidemie covidu-19 mohou získat i zdravotníci v lékárnách. Na začátku května to spolu s odměnami pro další zdravotnické profese oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Lékárníci totiž konzultovali vhodnou medikaci, když se lidé ordinacím vyhýbali, někteří také v posledních měsících pomáhají s ředěním a přípravou očkovacích látek proti koronaviru. Termín pro vyplacení byl stanoven na červen.

Řada lékáren ale v praxi odměny stále nedostala a v mnoha případech ani nedostane. „Evidujeme desítky až stovky dotazů jednotlivých lékárníků i provozovatelů lékáren, kteří obdrželi kompenzace v nesprávné výši, v krajním případě žádné kompenzace,“ uvedla mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Na vině je administrativní chyba. Informace totiž nejprve putují z Národního registru zdravotnických pracovníků, který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky, na ministerstvo zdravotnictví. Odtamtud pak spolu s penězi putují do pojišťoven, které je rozesílají lékárnám.

„Výpočet výše kompenzace závisel na tom, zda měl poskytovatel lékárenské péče správně vyplněné údaje o lékárně, o zdravotnických pracovnících a o výši jejich pracovního úvazku. Jakákoliv chyba v údajích znamenala, a dosud znamená, problém s vyplacením kompenzace,“ uvedla Bažantová. Chyba může být přímo v registru lékárníků, nebo v lejstrech, které provozovatelé vyplňovali.

„Vzhledem ke složitosti způsobu výpočtu výše kompenzace a k nemožnosti kontroly materiálu, který zdravotní pojišťovny obdržely od ministerstva zdravotnictví, dochází poté k tomu, že mnozí provozovatelé lékárny stále ještě neobdrželi kompenzace ve výši, ve které je očekávali,“ doplnila Bažantová.

Část lékáren peníze ještě dostane, část má smůlu

To je případ třeba děčínské Zámecké lékárny. Ta má údaje ve zdravotnickém registru vyplněné správně. Problémem byla ale neuvedená pracovní doba na papírech s žádostí, které lékárna zasílala.

  Několik pietních akcí v Praze uctí památku obětí komunistické totality

Chybu lékárna opravila v červnu, v červencovém aktualizovaném seznamu tak již problém nebyl. Přesto lékárna peníze na účtu od většiny pojišťoven stále nemá – peníze vyplatila jen jedna, další je alespoň slíbila, jiné uvádí, že nemají dostatečné pokyny od ministerstva a ať lékárna zatím čeká. „Zaměstnancům tedy doposavad mnoho vyplatit nemůžeme, když není co,“ uvedl vedoucí lékárník David Gregor.

Obdobně jsou na tom i další lékárny. Třeba Lékárna u Asklepia ze Žďáru nad Sázavou. I jejich zaměstnance zdravotnický registr evidoval. Nebyli v něm ale přiřazení k dané provozovně. I jejímu jednateli Vilému Frendlovi proto přišlo místo peněz vyjádření, že na odměny lékárna nedosáhne. S řešením celé věci se obrátil na právníka.

Podle ministerstva zdravotnictví záleží při šeření problému na tom, o jakou administrativní chybu jde. Respektive zda jsou údaje chybně v registru či v žádosti o vyplacení kompenzací.

„Jedním z nejčastějších problémů, obzvláště u menších lékáren, bylo nevyplnění typu pracovního poměru u zaměstnanců lékáren, což neumožnilo lékárně ani vyplnit týdenní pracovní dobu pracovníků, na kterou jsou kompenzace navázané. Ministerstvo zdravotnictví tento problém proaktivně řešilo a navrhlo zdravotním pojišťovnám považovat pro zjednodušení nevyplněný úvazek u dané fyzické osoby vždy jako plný úvazek,“ uvedla Gréta Rakašová z tiskového odboru resortu.

Většina pojišťoven podle ní tuto změnu akceptovala, přestože registr byl nesprávně vyplněný ze strany poskytovatele.

Jinak tomu ale je, pokud provozovatel lékárny třeba nesprávně vyplnil výše úvazku nebo pracovníky zařadil pod neexistujícího poskytovatele přímo v registru. „Tyto individuální chyby na straně poskytovatele ministerstvo poskytovatelům bohužel nemůže zohledňovat. Lékárny měly po vydání novely kompenzační vyhlášky na rok 2020 dostatek času opravit údaje v národním registru pro získání plné výše kompenzace na odměny,“ doplnila Rakašová s tím, že mít vždy správně vyplněné údaje v národním registru je ostatně ze zákona povinné.

  Pandemický zákon je ve sněmovně, vláda se s opozicí shodla i na odškodňování

Redakce iDNES.cz oslovila také všechny větší zdravotní pojišťovny. „Odměny vyplácíme a ano, jsou s tím spojené administrativní problémy. Všechny stížnosti průběžně řešíme,“ uvedla k tomu mluvčí Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky Jitka Mravinacová.

„Odměny lékárníkům byly již vyplaceny. S problematikou výše odměn se na pojišťovnu v současné době obracejí zástupci desítek lékárníků. Tyto případy individuálně řešíme s jednotlivými lékárnami. Vyplácení odměn projednává pojišťovna rovněž se zástupci lékárenské komory,“ řekla zase Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Peníze dostal, zaměstnancům je ale nedal

Kromě toho se vyskytl ještě jeden problém. Stejně jako v případě soukromých sanitek se objevila i situace, kdy majitel lékárny peníze od pojišťoven obdržel, neproplatil je ale zaměstnancům.

„Na moje opakované dotazy, kdy a zda vůbec nám budou odměny vyplaceny, mi majitel stále opakuje, že se o tom radí s právníky – proč?“ popsala vedoucí jedné pražské lékárny.

„Jiné kroky zatím nečiním, vyhláška sice praví, že peníze jsou na odměny, ale snad právní nárok na to není. Morální nárok je nezajímá, zřejmě. Pro tuto chvíli mám velmi vágně přislíbeno snad ve výplatě za srpen, již po několikáté,“ doplnila.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch již v minulosti v souvislosti s odměnami pro zdravotníky na poskytovatele apeloval, aby peníze zaměstnancům vyplatili. Pokud se podle něj resort o takových případech dozví, bude se zaměstnavateli individuálně jednat.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com