Michálek vyčetl vládě, že rozdává na dluh. Babiš: Jste ekonomický diletant

hn.cz

Ke střetu došlo ve Sněmovně mezi šéfem poslanců Pirátů Jakubem Michálkem a premiérem Andrejem Babišem při interpelacích. „Pokud rozdáváte peníze na dluh, tak ekonomice to moc nepomáhá,“ vyčetl vládě Michálek. „Jste ekonomický diletant, jste úplně mimo,“ pustil se do něj při své odpovědi Babiš.

Pirát Michálek si na Babiše připravil interpelaci nazvanou „Zdražování – už je líp?“ Utahoval si tak ze sloganu Ano, bude líp.

„Běžným lidem se neúnosně zdražuje úplně vše, včetně základních potřeb jako jsou potraviny nebo energie. Jejich úspory, výplaty a mzdy každý den ztrácejí na své hodnotě. Pivo zdraží, potraviny nadále prudce zdražují, byty rekordně zdražují, elektřina zdraží,“ řekl Michálek s tím, že si je vědom, že část zdražování má původ v zahraničí.

„Část odpovědnosti je na vládě a její politice. Já se chci zeptat, co s tím budete dělat, tak, aby lidé nepřicházeli o své úspory?“ ptal se předsedy vlády šéf poslanců Pirátů.

Citoval hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka, že vláda do ekonomiky během pandemie narvala příliš mnoho peněz a zároveň pozastavila výrobu, což podle něj vytváří silné inflační tlaky.

„Nejhorší je, když o ekonomice mluví lidé, kteří nejsou ekonomové,“ opáčil Michálkovi Babiš. „Vy se snažíte namluvit lidem, že můžeme za inflaci. To je lež,“ řekl.

Prohlásil, že jeho vláda udělá maximum pro to, aby se nezvyšovaly ceny energií. Na další zdražování podle něj vláda nemá vliv. „To by měla řešit Česká národní banka,“ prohlásil předseda vlády. „Bylo by dobré, aby nenavyšovala úroky,“ vybídl Babiš centrální banku.

„Nemluvte o tom zadlužování, vy jste ekonomický diletant stejně jako váš Ferjenčík a Bartoš,“ prohlásil šéf hnutí ANO na adresu Mikuláše Ferjenčíka a Ivana Bartoše. Řekl také, že vláda nerozhoduje, jaké jsou ceny.

  Výročí okupace z roku 1968 připomenou setkání, projevy i koncert

Lidé jsou podle něj rozumní, Jejich úspory se zvýšily celkově o 500 miliard korun. „Lidi nejsou hloupí. Oni ty peníze neutratili. Oni spotřebovávali úplně stejně jako předtím. To se dá jednoduše dokázat. Takže pan ekonom je mimo,“ prohlásil Babiš na adresu ekonoma Křečka, na něhož se Michálek odvolával.

Inflace se podle něj bude snižovat. „Je potřeba teď zachovat klid a v podstatě nezasahovat do toho vývoje,“ prohlásil premiér. Meziroční inflace v srpnu stoupla na 4,1 procenta a je nejvyšší od listopadu 2008.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com