Pavel: Kdyby bylo brutální video pravé, Rusové by stanuli po boku ISIS

Kdyby se potvrdila pravost brutálního videa zachycujícího uříznutí hlavy ukrajinského vojáka, ruští vojáci by se zařadili po bok takzvaného Islámského státu (ISIS), řekl prezident Petr Pavel. Odkázal na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby světoví lídři reagovali. Mimořádně násilné video, na němž muž v uniformě s bílou páskou na ruce – které na Ukrajině používá ruská invazní armáda – uřízl hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky, vyšetřují ukrajinské úřady. Informovala o tom světová média, která zároveň upozorňují, že nemohla potvrdit pravost nahrávky. Ukrajinská média píšou, že ruští vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce. Pavel se k věci vyjádřil po zasedání Bezpečnostní rady státu, kterou dnes navštívil poprvé po svém zvolení.

Prezident uvedl, že pravost nahrávky není možné ověřit, proto se nemůže vyjádřit ke konkrétnímu případu. Doplnil, že je ale zdokumentována řada dalších, které je třeba odsoudit a které nepatří do 21. století. „Pokud by se potvrdila, tak se tím ruští vojáci řadí po bok Islámského státu, což bychom měli odsoudit všichni,“ konstatoval s odkazem na teroristickou organizaci.

Zelenskyj dnes v reakci na záběry uvedl, že svět je musí vidět, a vyzval světové vůdce, aby reagovali. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba přirovnal Rusko k takzvanému Islámskému státu (ISIS). „Je absurdní, že Rusko, které je horší než ISIS, předsedá RB OSN. Ruští teroristé musí být vyhnáni z Ukrajiny i z OSN a musí být pohnáni k odpovědnosti za své zločiny,“ napsal na twitteru s odkazem na teroristickou organizaci, jejíž ozbrojenci před lety zveřejňovali z Iráku a Sýrie videa s uřezáváním hlav zajatců. Moskva se tento měsíc ujala rotujícího předsednictví v Radě bezpečnosti OSN.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes videozáběry označil za strašné a zároveň vyzval k jejich ověření. „Jistě, jsou to hrozné záběry,“ řekl novinářům podle ruských tiskových agentur. „Žijeme ve světě podvrhů a je třeba prověřit pravost těchto záběrů,“ dodal.

  Nechystáme se dělat zásadní změny. Konsolidační balíček je nutný a odpovědně připravený, řekl Fiala

Video, které podle CNN bylo zveřejněno 8. dubna na proruském kanálu, údajně natočili žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny a zdá se, že ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící na zemi vedle zničeného vojenského vozidla. Ruské účty na sociálních sítích tvrdí, že bylo natočeno poblíž Bachmutu na východě Ukrajiny, podotkla CNN s tím, že nemůže lokaci potvrdit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com