Jak je možné, že je prezident dehydratovaný? Na Hradě zřejmě není stálý lékař

novinky.cz

Prezident Miloš Zeman skončil už poněkolikáté kvůli svému zdravotnímu stavu v pražské vojenské nemocnici. Seznam Zprávy zjišťovaly, zda má prezident zdravotní péči k dispozici na zámku v Lánech nebo na Pražském hradě.

Prezident Miloš Zeman tráví čtvrtý den v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Během doby, kdy je ve funkci, je ve střešovické nemocnici už poněkolikáté.

Veřejnost se o zdravotním stavu prezidenta dozví vždy pouze písemným vyjádřením Hradu, a to s časovou prodlevou. Pryč jsou časy, kdy se veřejně mluvilo na tiskových konferencích o zdraví prvního českého prezidenta Václava Havla. A kdy s novináři o svém zdravotním stavu mluvil on sám nebo prostřednictvím svých lékařů.

Vyšetření prezidenta Zemana tento týden v nemocnici nezjistilo žádné problémy, jež by hlavu státu ohrožovaly na životě. Potvrdil to po několika dnech Hrad. Šestasedmdesátiletý prezident trpí dehydratací a mírným vyčerpáním.

„U starých lidí je nejčastější příčinou to, že prostě moc necítí pocit žízně a málo pijí,“ řekl Seznam Zprávám prezident České lékařské komory Milan Kubek. To je obecně u seniorů nejčastější důvod dehydratace.

Fakt, že prezidenta trápí dehydratace, není nic nového. Už například v roce 2019 Ústřední vojenská nemocnice na tento problém upozornila. „S potěšením můžu oznámit, že jsme nenalezli žádné chorobné stavy. Byl velmi důkladně vyšetřen a až na mírné známky dehydratace a určité únavy, jsme nenašli žádný zdravotní problém,“ řekl před dvěma roky ředitel Ústřední vojenské nemocnice Jaroslav Zavoral.

Podle tiskové zprávy se tento týden jednalo o plánovaný nástup do nemocnice. Lékaři Zemanovi provedli CT, sonografii a krevní odběry.

„Zmíněná vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. Zeman podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. Nadlimitní hodnoty nebyly zjištěny u cukrovky, přetrvává neuropatie dolních končetin, jak už je známo delší čas,“ napsal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

  České Švýcarsko: V soutěskách jsou padající stromy a skalní bloky, popisuje starosta Hřenska

Seznam Zprávy proto zjišťovaly, zda se o prezidenta někdo po zdravotní stránce systematicky na zámku v Lánech nebo na Pražském hradě stará. Právě proto, aby se předcházelo například zmíněné dehydrataci.

Ústřední vojenská nemocnice, která s prezidentem nejvíce v posledních letech spolupracuje, žádný zdravotní personál v Lánech nebo na Hradě nemá. „Zdravotní personál poskytuje zdravotní péči pouze v ÚVN,“ napsala v SMS zprávě stručně mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Zda má prezident Zeman v Lánech nebo na Pražském hradě k dispozici zdravotnický personál, se Seznam Zprávy ptaly také mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a kancléře Vratislava Mynáře. Mluvčí neodepsal a Mynář reagoval otázkou. „Seznam Zprávy?,“ napsal v SMS zprávě bez zdůvodnění, co tím myslel.

Před časem ale Hrad zařadil Seznam Zprávy spolu s dalšími médii na soupis sdělovacích prostředků, s nimiž odmítá komunikovat.

V posledních letech skončila spolupráce s několika lékaři, kteří se o prezidenta starali a dnes už o zdravotním stavu prezidenta nic neví. „Pokud vím, žádný deponovaný lékař na Hradě nebyl a není. To plnili lékaři z Homolky a dříve z Motola,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám Martin Holcát, exministr zdravotnictví a někdejší šéf Zemanova lékařského konzilia.

Seznam Zprávy mluvily i s několika dalšími lékaři, kteří v minulosti spolupracovali s prezidentem Zemanem. V posledních letech jsou ale podle svých slov úplně odříznuti od informací a odkazují buď na mluvčího prezidenta nebo na Ústřední vojenskou nemocnici. Ukazuje to tedy na fakt, že o zdravotním stavu prezidenta ví jen úzký okruh vybraných lidí.

Zeman byl ve vojenské nemocnici v posledních letech několikrát. Loni mu tady operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve zůstal v nemocnici čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch.

Letos byl v Ústřední vojenské nemocnici očkován proti koronaviru. Vakcinaci spojil s preventivní prohlídkou. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

  Školní rok začne 1. září ve školách pro všechny žáky

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com