Jednání o růstu platů nepřineslo dohodu, sejdou se experti

seznamzpravy.cz/

 Jednání o růstu platů ve veřejné sféře mezi odbory a zástupci vládních ČSSD a ANO ráno nepřineslo dohodu. Informoval o tom na twitteru předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ČTK řekl, že se nad návrhem na růst o šest procent, nebo na paušální přidání o 3000 korun měsíčně sejdou experti odborů a ministerstva financí. Návrh premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše označil Středula za neakceptovatelný.

„Dnes jsme na jednání s odbory k platům ve státním sektoru zopakovali s (ministryní práce) Janou Maláčovou náš návrh na růst o 3000 korun do tarifu pro všechny. Ten podpořily i odbory. K dohodě s Andrejem Babišem zatím nedošlo, budeme dále jednat,“ uvedl Hamáček. „Pro nás je možný kompromis mezi šesti procenty a 3000 korunami pro každého. Předložili jsme skutečné dopady pro rozpočet a sejdou se k nim experti,“ sdělil Středula. Jednání by se podle něj mělo uskutečnit co nejdřív, nevyloučil, že ještě dnes.

Podle původního návrhu odborů by hasiči, policisté, učitelé, lékaři, zdravotní sestry, úředníci, pracovníci v kultuře či sociálních službách i všichni ostatní zaměstnanci veřejné sféry měli od ledna dostat 3000 korun navíc do tarifu, tedy do základu výdělku.

Ve veřejném sektoru v prvním čtvrtletí pracovalo 699.400 lidí. Pokud by všichni měli dostat od ledna 3000 korun navíc, bylo by to 25,2 miliardy. K tomu je nutné připočítat odvody. V případě nárůstu pouze o inflaci, tedy 3,5 procenta, nebo 1400 korun jak o tom hovoří ministryně financí Alena Schillerová, se zvýšení mezd projeví nárůstem celkové sumy na platy o jednotky miliard.

Středula v neděli uvedl, že reálný dopad na hospodaření státu by byl zhruba třetinový, protože je třeba zahrnout dopad růstu minimální mzdy na odvody například DPH.

  AP: Dopady platební neschopnosti USA by pocítily země po celém světě

Jednání o mzdách je součástí přípravy návrhu rozpočtu na příští rok. Ten by vláda měla poslat Sněmovně do 30. září.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com