Maďarsko vs Rusko. Přátelství proti Ukrajině.

27 září se odehrála událost na jedné straně celkem předvídatelná, očekávaná a logická a na druhé straně docela kontraproduktivní a nejednoznačná – Maďarsko podepsalo novou dlouhodobou smlouvu s Gazpromem.

V zásadě to na první pohled není nic neobvyklého, jedná se o běžnou praxi a zajištění energetické bezpečnosti země (což podle prohlášení jednoho ze signatářů tento dokument byl) je přímou odpovědností představitelů státu.

Nejasnost této smlouvy spočívá v tom, že dodávky zemního plynu do Maďarska mění jejich obvyklou trasu a obejdou Ukrajinu, která kromě finančních ztrát představuje pro Kyjev hrozbu s dalekosáhlými důsledky.

Ukrajinské úřady na takové kroky maďarské strany okamžitě zareagovaly s tím, že jsou „tímto rozhodnutím Maďarska“ překvapeny a zklamány „. Kyjev to považuje za výlučně politické, ekonomicky neopodstatněné rozhodnutí učiněné s cílem potěšit Kreml a na úkor národních zájmů obou zemí, protože pro Budapešť je výhodnější přijímat tranzitní plyn přes rozsáhlý systém přepravy plynu na Ukrajině, který umožňuje nepřerušené dodávky plynu do evropských zemí nejkratší cestou.

Toto rozhodnutí maďarské strany bude mít významný dopad na energetickou bezpečnost Ukrajiny a Evropy a vytvoří nové bezpečnostní hrozby v regionu jako celku.

Maďarsko samo nevidí politiku v dohodě s Gazpromem, považuje ji za „vnitřní záležitost země“ a kritiku Ukrajiny jako „pokus zasahovat do záležitostí Maďarska“.

Ve skutečnosti to může být konec příběhu podpisem maďarsko-ruské dohody o dodávkách plynu. Po pečlivém studiu této otázky se však ukazuje, že po ukončení dvoustranné dohody mezi Moskvou a Budapeští je elipsa v celoevropském formátu jasně viditelná, a to je již otázkou energetické bezpečnosti Evropy.

Skutečnost, že situace s moskevskou změnou trasy dodávky plynu obcházející Ukrajinu zasahuje především Ukrajinu – to je pochopitelné pro každého (dobře, nebo téměř pro každého), ale hra, kterou začal Kreml, je mnohem zákeřnější a mnohem globálnější než by se mohlo na první pohled zdát.

  Protesty v ruském Chabarovsku pokračují, Tisíce lidí dál vycházejí do ulic

Pokud se někomu zdá, že Moskva zahájila veškerý rozruch jen kvůli „obejití“ sousední Ukrajiny, velmi se mýlí. Ano, Putin má o sousedním státě utkvělou představu a nadále tvrdošíjně „nepustí“ Kyjev ze sféry svého vlivu, ale rozsahu speciální operace s krycím názvem „plyn“, přesněji „ plyn jako prostředek zotročení Evropy “, má za cíl moc nad celým kontinentem.

Stačí si připomenout situaci s cenami modrého paliva na evropském trhu s plynem, které nejenže stouply, ale udělaly neuvěřitelný skok nahoru. A to bylo záměrně inspirováno Kremlem, který se tím, že se uchýlil k tak jednoduchému vydírání, snaží prosadit Nord Stream 2, respektive jeho rané zprovoznění.

A zdražování není to nejnepříjemnější, a aby Moskva dosáhla svých cílů, podniká jakékoli kroky. V důsledku manipulací tedy Gazprom vytvořil v Evropě nedostatek modrého paliva, což ohrožuje země minimálně nepříjemnou zimou.

Gas Infrastructure Europe (GIE), Asociace evropských provozovatelů plynové infrastruktury (GIE), informuje, že zásobníky plynu v EU jsou naplněny přibližně ze 71% (což je výrazně méně než v předchozích letech, kdy úrovně plnění obvykle dosahovaly nebo překračovaly 90%).

V Německu, které je hlavním lobbistou zájmů Kremlu o plyn v Evropě a spotřebovává, dováží a skladuje největší objemy zemního plynu v EU, se zařízení na zemní plyn plní v průměru o 64%. Takže v největším v Německu a v celé EU skladovací plyn „Rehden“ zůstal méně než 5%. Přesně před rokem bylo toto úložiště zaplněno na 87%.

Podivnou shodou okolností toto zařízení na skladování plynu patří společnosti Gazprom a je připojeno k přijímacímu terminálu prvního Nord Stream plynovodem NEL, rovněž (zcela náhodou) ovládaným ruskou společností. Toto zařízení UGS je tedy přímo zásobováno plynem z Ruské federace a na začátku topné sezóny se ukázalo, že je prakticky prázdné. Jeho rychlost plnění je nyní 0,06% za den.

  Česká republika počítá s výjimkou ze sankcí EU. Pozornost se soustředí na ruskou ocel.

Všechny výše uvedené skutečnosti nasvědčují tomu, že Gazprom celé léto záměrně a účelově rozprodával své rezervy v EU, aby do podzimu vytvořil umělý nedostatek paliva a vyvolal růst cen. A nyní to dává Kremlu příležitost vyvinout tlak na Berlín a Brusel za účelem získání včasného povolení zahájit provoz dvou linek Nord Stream-2 najednou, což je v rozporu s požadavky třetího energetického balíčku EU.

A jak bude Evropa reagovat na takové akce Moskvy, je otázkou. A tato otázka není ani tak otázkou plynu, ale otázkou obecné bezpečnosti kontinentu, otázkou civilizace.

Ano, samozřejmě, nikdo nechce zmrazit, ale otázka již není pouze (a dokonce ani tolik) v plynu – jako zdroj energie. V tomto ohledu lze vše vyřešit. I při stávajících dispozicích by rezervy v evropských zařízeních PZP na úrovni 70% měly stačit do konce zimy. Ostatně Gazprom, i když si nezajistí další tranzitní kapacity přes Ukrajinu a Polsko, bude nadále plnit své smluvní závazky.

Kromě toho je třeba poznamenat, že po dlouhodobé preventivní údržbě a opravách svého potrubního systému může Norsko zvýšit dodávky a poptávku v Itálii, Řecku a Bulharsku uspokojí plynovod TAP s ázerbájdžánským plynem. A Alžírsko bude i nadále dodávat plynovod do Itálie a Španělska.

Současně existuje možnost výrazného zvýšení dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA, Kataru a afrických zemí, které v létě směřovaly zejména na asijský kontinent, ale za velmi vysoké ceny v Evropě, mohou být přesměrováni do EU.

A kvůli zmrazení Severní mořské cesty bude ruská společnost Novatek nucena posílat své tankery z poloostrova Jamal hlavně do Evropy, a ne do Asie, což přispěje ke zvýšení dodávek LNG

A přesto může být ve druhé polovině zimy certifikace Nord Stream 2 dokončena, poté Gazprom obdrží povolení k zahájení provozu jedné ze svých linek.

  Hlasování o nedůvěře české vládě. Kdo stojí za pokusem o destabilizaci?

A zde bude hodně záležet na Evropské unii, na aktuálním povědomí – o tom, jak moc se Evropa poučila s cenovým šantanem z Ruska.

Volba Evropy je volbou mezi „levným“ ruským plynem a ve skutečnosti svobodou. Kreml, manipulace na trhu s plynem) velmi jasně prokázal své metody a touhy (ve skutečnosti odstranění masky a zjevení ve formě naprostého darebáka, podle zásady – děláme, co chceme, ale vy nepůjdete kdekoli a bude hrát podle našich pravidel) tím, že dáte kontinent před volbu.

A budoucnost, budoucnost Německa, Maďarska, Ukrajiny – Evropy a dokonce celého světa – závisí na této volbě.

Dějiny si pamatují mnoho příkladů, kdy podceňováním některých (jak se tehdy zdálo – nepodstatných detailů) a nepřikládáním důležitosti drobným (bezvýznamným) notoricky známým králům z nich svět vychovával diktátory a vrhal celý svůj svět do svých monstrózní schizofrenicko-paranoidní fantazie, a teprve potom si uvědomil cenu jeho nedbalosti, protože nyní někteří lidé chtějí akceptovat „levný plyn“, aniž by si vůbec uvědomovali, kolik to vlastně bude stát.

A je velmi nepřirozené v této roli vidět Maďarsko, jedno z prvních, kdo letěl na „lákavou nabídku“ Kremlu, tak zajímavou a tak zákeřnou. Ostatně Maďarsko, jako nikdo jiný nepamatuje rok 1956, tanky v ulicích Budapešti. Ruské tanky napadající suverénní Maďarsko za „bratrskou“ pomocí.

A dnes vedoucí maďarského ministerstva zahraničí Siyjarto říká: „Dohoda s Gazpromem je otázkou„ bezpečnosti a suverenity, nikoli politiky “. Rozumíš? Historie je ale cyklická. Zeptejte se těch, kteří jsou blízko, kteří si pamatují, že vzdálené, ale tak blízké 56. – proč je ruské přátelství, kolik za něj Moskva bere?

Naučte se historii. Přečtěte si její lekce správně. A pamatujte – o budoucnosti Evropy se rozhoduje dnes. Proveďte správnou akci.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com