Evropa. Plyn. Rusko. Rekordní cena – objektivita nebo jiná sabotáž Kremlu.

Ceny plynu v Evropě i nadále vytvářejí historické rekordy. 1100 dolarů za tisíc metrů krychlových, a to je podle prognóz odborníků daleko od limitu.

Tento růst má několik důvodů, a především je to způsobeno zvýšenou poptávkou po modrém palivu na asijském trhu – v Číně a Indii, v důsledku čehož významná část LNG (zkapalněný zemní plyn), dříve dodáván do Evropy, šel mnohem atraktivnějším výnosným směrem.

Situaci ovlivňuje také skutečnost, že země postupně upouštějí od uhlí a jiných druhů paliv, které silně ovlivňují životní prostředí, a alternativní zdroje energie (sluneční energie, výroba větru) zatím nemohou uhlí dostatečně nahradit, proto neexistuje alternativa k plynu .

Dalším faktorem nárůstu nákladů na plyn byla poslední chladná zima, v důsledku čehož Evropa aktivně spotřebovávala plyn během neobvykle dlouhého chladného počasí a vyčerpávala své zásoby v podzemních skladovacích zařízeních.

Přesněji ne samotná zima a fakt zvýšené spotřeby, ale fakt, že se zásoby ve skladovacích zařízeních pomalu plní, a to je velmi důležitý bod, který otevírá dveře k pochopení situace. K tomuto výsledku vedla neochota Ruska (hlavního dodavatele modrého paliva do Evropy) včas a v plném rozsahu doplnit evropská zařízení na UGS.

K tomu se přidala nehoda v závodě Gazprom na začátku srpna, která nakonec vyrazila z rytmu injekci ruského plynu do zařízení na UGS v Evropě a dala Kremlu další právní argument, který ospravedlňuje jeho nezodpovědné kroky.

Gazprom oficiálně oznamuje zvýšení dodávek paliva do Evropy, ale zároveň objasňuje, že v tuto chvíli zůstávají zásoby plynu na nejnižší úrovni po mnoho let,

Kreml vidí východisko ze situace (ke které sám vedl) v okamžitém spuštění Nord Stream 2. Podle prohlášení mluvícího šéfa Putina – Peskova právě to „podstatně vyváží cenové parametry zemního plynu v Evropě, včetně spotového trhu“.

  Doprovod na cestě k politickým sebevraždám. Kdo je muž za Prymulovými zády

To je podstata toho, co se děje, a veškerý ten povyk ohledně situace v oblasti plynu na kontinentu Moskva ztratila s jediným cílem – spustit Nord Stream 2.

A všechna prohlášení ruských představitelů, včetně prezidenta, jsou jen předehrou k hlavní poptávce-dát souhlas k uvedení SP-2 do provozu.

Pro připomenutí, 25. srpna vyšlo najevo, že společnost Nord Stream-2 AG prohrála u německého soudu případ o osvobození Nord Stream-2 od požadavků směrnice EU o plynu, podle níž jedna společnost nemůže být dodavatelem a přepravce plynu do EU.

To znamená, že Gazprom bude schopen naplnit plynovod v Německu pouze o 50%. A hlavním úkolem Moskvy je dosáhnout 100% naplnění potrubí.

Další vývoj událostí je nejednoznačný. Jak analytici poznamenávají, s největší pravděpodobností vše skončí prudkým propadem cen, ale nikdo nedokáže říci, kdy k tomu dojde.

Ceny se však v příštích měsících pravděpodobně nevrátí na úroveň loňského roku. Ale další chladná zima v Evropě by mohla prodloužit období extrémně vysokých cen.

Celá tato situace má stinnou stránku – za takové ceny jsou jakékoli alternativy plynu ekonomicky atraktivnější než modré palivo. A pokud je možné někde nahradit plyn, pak se změní. Další věc je, že to není možné všude a ne vždy.

Ale prozatím vše hraje do rukou Kremlu – odborníci předpovídají další růst cen, který může zasáhnout evropský průmysl, a především řeč – o německém průmyslu, zejména chemických podnicích v Německu, kde je surovinou zpravidla plyn. Zvýšení nákladů na palivo je činí méně konkurenceschopnými.

To platí i pro soukromé spotřebitele – i nyní ve většině evropských zemí rostou tarify za elektřinu, v důsledku čehož bude muset obyvatelstvo utrácet více peněz za účty za energie.

Růst cen plynu má za následek vyšší ceny u řady dalšího zboží.

  Vyděděnec jménem Rusko. Spojené státy vyhostí tři stovky ruských diplomatů.

Rekordní ceny plynu se stávají jedním z hlavních faktorů pohánějících inflaci v Evropě, což samozřejmě ovlivní život jednotlivých zemí a obyvatel. Energie je koneckonců hlavní podmínkou existence ekonomiky, proto čím vyšší ceny plynu, tím větší vyhlídky na zrychlení inflace.

Evropa se dnes dostala do situace, do které se dostala, což Rusku umožnilo diktovat ceny plynu pro celý kontinent, a tudíž podléhat Kremlu.

Ale to není vše. Ocitnout se v tak obtížné situaci, jediným a, jak se mnohým zdá, správným východiskem, je povolení Moskvy spustit Nord Stream 2 a přijmout výjimečná opatření – umožnit Kremlu obejít směrnici EU o plynu a naplnit módní trendy o 100%.

Jedinou otázkou je – co dál? Existují v Evropě ještě naivní romantici, kteří opravdu věří, že se tam Kreml zastaví?

Opravdu dnes někdo věří v Rusko, které každý den pošlapává stále více norem a svobod jak jednotlivých občanů (našich i dalších), tak celých zemí, Ruska, které poté, co poprvé porušilo poválečný pořádek v Evropě, , po skončení druhé světové války spáchal čin zrádného zabrání území sousedního státu, který produkuje sabotáže po celém světě a zejména v Evropě.

Seznam pokračuje. Mluví jen o jedné věci – celá civilizovaná společnost musí pochopit, s kým má co do činění.

Pokud dnes budete následovat příklad této chamtivé, cynické a zákeřné bestie, zítra může cena plynu bezdůvodně růst a budete muset platit svobodou, demokracií a právem být jednoduše nazýván lidmi.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com