Analytici: Výsledky voleb neovlivní vývoj kurzu koruny a cen českých akcií

burzovnisvet.cz

Výsledky parlamentních voleb, ve kterých uspěly koalice opozičních stran, neovlivní vývoj kurzu koruny, cen českých akcií či státních dluhopisů. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Většinu v dolní komoře Parlamentu získají volební koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a Pirátů se Starosty.

„Neočekávám, že se výsledek voleb podepíše na výraznějších pohybech na pražské burze. Tuzemské akcie ovlivňuje z větší části dění ve světě a nálady globálních investorů,“ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Volby by podle něj neměly přispět k rozkolísání koruny. O směřování české měny rozhodne politika centrální banky. Do konce roku může zvednout úroky o dalších 0,75 procentního bodu. Nepředpokládá ani otřesy na trhu tuzemských vládních dluhopisů.

Žádný dopad na korunu či akcie nečeká ani analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Možná lehké posílení akcií bank, kterým by tak odpadlo riziko bankovní daně. Během příštích týdnů bude podle něj možné vidět zastavení výprodejů českých státních dluhopisů, ale během dalších měsíců budou podle něj výprodeje jako na celém světě pokračovat.

Nově vzniklá většina v Poslanecké sněmovně, která se bude opírat o hlasy pěti subjektů, může vést k politickým neshodám, uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček. To podle něj není úplně dobrá zpráva pro budoucí vývoj na kapitálových trzích. Výsledky voleb by však neměly výrazně ovlivnit úročení státních dluhopisů či vést k prudkým výkyvům kurzu české měny, podotkl.

Autor: ČTK

  Za co Češi utrácejí na Vánoce nejvíce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com