Kurz koruny k euru se změnil minimálně, k dolaru oslabila, pražská burza oslabila

novinky.cz

Kurz koruny k euru se dnes ve srovnání se čtvrtečním závěrem změnil jen minimálně, když oslabil o dva haléře a činil 24,71 Kč/EUR. K dolaru koruna opět oslabila, tentokrát o 28 haléřů, a v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,46 Kč/USD. Pražská burza dnes oslabila nejvíc od konce dubna. Index PX klesl o 2,21 procenta na 1315,29 bodu. Ztrácely téměř všechny hlavní emise v čele s Erste. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Kurz koruny k euru se dnes změnil minimálně, k dolaru opět oslabila

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka zůstala dnes koruna klidná. „Ráno nechala bez povšimnutí vyšší domácí inflaci, která zřejmě přesvědčí ČNB k dalšímu agresivnímu zvýšení sazeb. Zároveň však odpoledne s korunou nehnuly ani výprodeje na globálních trzích,“ uvedl Vlk.

Český statistický úřad dnes oznámil, že spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 16 procent. Růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta a překonal odhady analytiků. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Inflace zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny v květnu stouply o 1,8 procenta.

Pražská burza v závěru pracovního týdne citelně oslabila

Z deseti titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX dnes osm uzavřelo obchodování v minusu a emise banky Moneta stagnovala. Růst vykázaly pouze akcie nápojářské společnosti Kofola, které zpevnily o 0,67 procenta na závěrečných 299 Kč za kus.

Nejvýraznější propad dnes zaznamenaly cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste, které zlevnily o 5,67 procenta na 685 Kč. Nedařilo se ani emisi Komerční banky, která oslabila o 2,5 procenta na 702 korun za akcii.

„Slabší chvilku si vybral i ČEZ, který ostatní dny v týdnu posiloval, když investoři pravděpodobně realizovali rychlé zisky dosažené v posledních dnech,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota. Cenné papíry energetické společnosti zlevnily o 2,22 procenta na 1189 Kč.

  Huawei zvýšil tržby o deset procent, tempo růstu ale zpomaluje

Koruna dnes stagnovala vůči euru a oslabila k dolaru. K jednotné evropské měně oslabila od čtvrtečního podvečera do dnešních 17:00 o dva haléře na 24,71 Kč/EUR. Vůči dolaru klesla o 28 haléřů na 23,46 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,69 24,71
Kč/USD 23,18 23,46

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com