Prezident udělil vyznamenání Kellnerovi, Bohdalové i Krpálkovi

seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman udělil k příležitost státního svátku vzniku Česloslovenska vyznamenání 29 lidem. Jsou mezi nimi umělci, podnikatelé či vojáci. Třetina vyznamenání byla udělena in memoriam. Řád Bílého lva obdrží například herečka Jiřina Bohdalová nebo zesnulý podnikatel Petr Kellner.

Ceremoniál s předáváním ocenění se ovšem ve čtvrtek nekonal. Kvůli hospitalizaci prezidenta byl přeložen na 1. ledna. To by měli vyznamenání dostat i ti, co byli oceněni loni. Tehdy se ceremoniál nekonal kvůli koronaviru.

Řád Bílého lva pro pět osobností

Bohdalová, stejně jako zakladatel investiční společnosti PPF Kellner, obdržela nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva I. třídy. Kromě nich byli takto oceněni ještě kosmonaut Vladimír Remek, který se jako první Čech podíval v roce 1978 do vesmíru, britský diplomat Alfred Duff Cooper a in memorian Alexander Hess, důstojník československého letectva.

Cooper byl britským ministrem námořnictva. V roce 1938 podal demisi na protest proti britskému podpisu pod Mnichovskou dohodou, na jejímž základě Československo muselo postoupit část území Německu.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy obdrží in memoriam Karel Raška, zakladatel moderní československé epidemiologie.

Vyznamenání dostali také někteří z těch, co se zasloužili o úspěšnou evakuaci Čechů a překladatelů s rodinami z Afghánistánu. Medaile Za hrdinství dostanou velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun a Zdeněk Poul, který velel jednotce, která vyjednávala s Tálibánci.

Jak už bylo dříve avizováno, medaili Za hrdinství dostala in memoriam štábní praporčice Michaela Tichá, která zemřela při havárii vrtulníku na Sinajském poloostrově.

Medailí Za zásluhy bylo uděleno celkem 20. Obdrží je například judista Lukáš Krpálek, který vybojoval zlatou olympijskou medaili, psychiatr Jan Cimický, hudební skladatel Karel Vágner nebo sportovní podnikatel Michal Černošek.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

  Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude přísnější, Pavel to podepsal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com