Na Ukrajině nikdo nechce válku, ale obyčejní lidé nezmůžou nic, říká Ukrajinec

novinky.cz

Nikdo na Ukrajině nechce válku, ale obyčejní lidé nic nezmůžou, rozhodnutí bude záležet na politicích. ČTK to dnes v reakci na vyhrocení situace na východě Ukrajiny řekl Ukrajinec Serhij Kosenkov, který žije na Hodonínsku a v České republice je déle než deset let. Ukrajině hrozí válka s Ruskem.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislost obou separatistických republik na východě Ukrajiny a nařídil ruské armádě zajistit v těchto republikách mír. Evropská unie, Spojené státy, Británie a NATO to označily za porušení mezinárodního práva a připravují sankce.

Napětí v oblasti tak roste. „Těžko říct, jestli bude válka. Podle mě nikdo z lidí na Ukrajině nechce válku. Ale obyčejní lidé si můžou myslet a dělat, co chtějí, lidé nerozhodují. Záležet bude na politicích,“ uvedl Kosenkov.

Část lidí na Ukrajině se podle něj kloní k Evropě a Evropské unii, část má blíže Rusku. „Já bych chtěl, aby Ukrajina byla v Evropské unii, ale nechtěl bych, aby se tam dostala cestou války,“ řekl Kosenkov. Podle něj chce Rusko zabránit, aby se rozšířila Severoatlantická aliance na ukrajinské území. „Vojáci NATO by tak byli blíž Rusku a z toho plynou obavy. Už dříve jezdili vojáci NATO cvičit blízko Rusku,“ připomněl Kosenkov cvičení vojáků NATO v Pobaltí.

Autor: ČTK

  Fiala podepsal obrannou smlouvu s USA, završil tak ratifikaci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com