Dění na Ukrajině ovlivňuje i pražskou burzu, klesla o 2,25 procenta

Index pražské burzy PX dnes klesl o 2,25 procenta na 1402,41 bodu. Je to nejvýraznější denní pokles za posledních 14 měsíců. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Příčinou poklesu je podle analytiků napětí ve vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou. Koruna v úvodu týdne mírně oslabila.

Pražská burza ztrácí čtvrtým dnem v řadě. K dnešnímu poklesu přispělo devět z 11 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX. Dolů ho táhly především bankovní tituly v čele s Komerční bankou.

V minusu dnes obchodování zakončila většina evropských akciových trhů, poznamenal ekonom společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč. „Nervozita a s ní spojená volatilita pochází mimo jiné z pokračujícího napětí kolem ruských aktivit u ukrajinských hranic,“ uvedl Boháč.

Eskalující geopolitické napětí mezi Ruskem a Ukrajinou sledují investoři s obavami také podle makléře Fio banky Josefa Dudka. „V daném nepříznivém sentimentu výprodeje registrovala i pražská burza,“ dodal Dudek.

Z hlavních titulů pražské burzy dnes nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie společnosti Photon Energy. Jejich cena klesla o 4,43 procent na 38,80 koruny.

Mnohem výraznější vliv na vývoj indexu ale měly vzhledem k objemům prodejů cenné papíry bankovních domů. Akcie Komerční banky oslabily o 3,81 procenta na 933 Kč. Emise bankovní skupiny Erste odepsala 3,32 procenta a uzavřela obchodování s kurzem 959,80 koruny za akcii. Cenné papíry banky Moneta zlevnily o více než procento na 91,70 Kč.

Mimo finanční sektor se nedařilo cenným papírům energetické společnosti ČEZ nebo České zbrojovky. Emise polostátní energetické firmy odepsala 2,11 procenta na 834 Kč, akcie uherskohradišťského výrobce zbraní klesly o více než tři procenta.

Ještě výraznějšímu poklesu indexu PX dne bránily cenné papíry nápojářské společnosti Kofola a telekomunikační firmy O2 Czech Republic. Akcie Kofoly zpevnily o 0,66 procenta na 306 Kč a O2 o 0,19 procenta na 269,50 koruny.

  Inflace v lednu podle analytiků zrychlila, odhadují ji mezi 16,2 a 19 procenty

Koruna se večer obchodovala v kurzu 24,37 Kč/EUR a 21,50 Kč/USD. V porovnání s předchozím závěrem česká měna oslabila vůči euru o pět haléřů. K dolaru si koruna pohoršila o dva haléře. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Optikou posledních dvou měsíců však kurz zůstává víceméně stabilizovaný v pásmu 24,20 – 24,60 Kč/EUR s velmi lehounkým sklonem k dlouhodobému posilování,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že středoevropské měny ráno společně posilovaly, mimo jiné jim pomohla proti odhadům výrazně vyšší čísla o lednovém vývoji cen průmyslových výrobců v Německu. „Prakticky pro všechny regionální centrální banky se jedná o významný argument pro další utahování měnové politiky. Zhoršení situace na geopolitické scéně a posílení dolaru ale nakonec vyústily ve výprodej středoevropských měn,“ uvedl Vejmělek.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,32 24,37
Kč/USD 21,48 21,50

 

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com