Stovky restaurací odmítají kontrolovat bezinfekčnost hostů

novinky.cz

Zhruba 400 restaurací nebude dodržovat kontroly bezinfekčnosti hostů. Byla by to diskriminace zákazníků na základě zdravotního stavu, uvedli na tiskové konferenci zástupci iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu.

„Jakékoli nařízení musí mít zdůvodnění. Během celého roku jsme neviděli jediný důkaz, že se hlavně v gastroprovozech covid šíří,“ zkritizoval opatření předseda hnutí Chcípl pes Jakub Olbert.

Nařízení je podle něj také diskriminační. „Cílí na malé živnostníky, kteří po roce a půl covidu dostali nyní další ránu,” uvedl. „A naši zaměstnanci nemají navíc právo na zdravotní informace našich hostů,” prohlásil dále Olbert, vlastník restaurace Šeberák.

Zástupci hnutí budou v pondělí v tomto podniku protestovat. Kontrolovat hosty nebudou, což ohlásili na Hygienickou stanici hlavního města Prahy. Očekávají z její strany kontrolu, kterou ale již nahlásili České obchodní inspekci (ČOI) jako snahu o diskriminaci hostů. „Požádali jsme ČOI o ochranu,” dodal místopředseda hnutí Jiří Janeček.

„Jak hygiena, tak ČOI nám oznámili přijetí, v případě hygieny to bylo udání. Hygiena má povinnost v případě udání konat,” dodal Olbert. Zástupci hnutí podle něj nečekají konflikt, ale argumentaci s lidmi, kterým vysvětlí, proč je jejich konání protizákonné. Podle Olberta je možné, že hygienici buď následně odejdou, nebo je předají do správního řízení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) si je podle Olberta navíc vědom, že nařízení není právně v pořádku a že používá ty samé věty, které již v minulosti zrušil Nejvyšší správní soud. K tvorbě samotného nařízení pak podle něj nepřizval Legislativní radu vlády. „A podle toho to také vypadá,” doplnil.

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) 20. října. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle kterých stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb.

  Co s prázdnými kancelářemi? Většině lidí se práce z domova líbí

Personál restaurací by od pondělí neměl obsloužit nikoho, kdo není očkovaný proti covidu-19, toto onemocnění v posledním půlroce prokazatelně neprodělal, případně nemá platný negativní test na koronavirus. Bezinfekčnost mohou hosté prokázat také tím, že na místě podstoupí samotest.

Epidemie koronaviru v posledních týdnech sílí. Nakažených přibývá po tisících za den. V nemocnicích je přes 1500 nakažených, z toho 221 ve vážném stavu. Denně s covidem umírá kolem 20 lidí, minulý týden ve čtvrtek jich bylo 25.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com