Češi si přáli k Novému roku více přes sociální sítě, méně si volali

Silvestr potvrdil trend posílání novoročních přání prostřednictvím sociálních sítí a aplikací. Objem přenesených dat v posledním dni roku 2023 meziročně vzrostl o desítky procent. Naopak stejně jako loni klesl počet telefonátů a poslaných textových zpráv. Vyplývá to z dnešních informací mobilních operátorů, které má ČTK k dispozici.

Síť O2 během silvestrovského dne i noci na dnešek přenesla 3670 terabytů dat, což je proti loňskému roku nárůst datového provozu o 24,1 procenta, řekla ČTK mluvčí firmy Veronika Kučíková. Dále spojila 14,288 milionu hovorů, o 2,1 procenta méně než před rokem. Nejvytíženější hodina byla mezi půlnocí a jednou hodinou ráno, kdy se uskutečnilo 1,881 milionu hovorů. Počet odeslaných SMS byl 5,655 milionu, o 6,8 procenta méně.

Novoroční přání si lidé stejně jako na Štědrý den stále častěji sdělují on-line, uvedla šéfka komunikace v T-Mobile Patricie Šedivá. Silvestr v síti T-Mobile zaznamenal 19procentní nárůst datového provozu, objem přenesených dat vzrostl na 2900 TB. Vrchol datového provozu se přesunul na čas mezi 17:30 a 17:45, loni byl mezi 21:45 a 22:00. V T-Mobile velmi mírně klesl počet hovorů na necelých dvacet milionů. Nejvyšší provoz byl tradičně první čtvrthodinu po půlnoci. Na Silvestra bylo v této síti odesláno z mobilních zařízení celkem 4,995 milionu SMS, což znamená meziroční pokles o 14,4 procenta.

Silvestrovský provoz v síti Vodafone opět podle mluvčí Kateřiny Šantorové potvrdil trend posledních let, že lidé si i do nového roku nejvíce přáli přes mobilní data. Využití datových služeb vzrostlo meziročně o 38 procent na 2100 TB. Síť Vodafonu spojila na silvestra přes 14,5 milionu hovorů, o pět procent méně než před rokem. Zkrátila se i délka volání. V porovnání s předchozím rokem se odeslalo o 17 procent méně SMS zpráv. Stejně jako v předešlém roce převažovalo množství připojených zahraničních SIM karet v síti Vodafone od ukrajinských uživatelů a nejvíce zahraničních hovorů mířilo rovněž na Ukrajinu, dodala.

  Vláda projedná návrh rozpočtu se schodkem 320 miliard Kč

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com