Pražská burza třetí den po sobě rostla, i když méně než v minulých dnech

Pražská burza dnes třetí den po sobě rostla, i když méně než v minulých dnech. Index PX přidal 0,14 procenta na 1233,58 bodu. Nahoru šly akcie Erste Bank, Komerční banky i tabákové firmy Philip Morris. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

„Akcie na pražské burze se v pátek obchodovaly v prázdninovém módu bez výraznějších pohybů. Index PX se tak celý den pohyboval blízko nuly, závěrečná aukce ho posunula o kosmetických 0,1 procenta výše na 1233,58 bodu,“ uvedl analytik Fio banky Jan Tománek.

Z bankovních emisí stoupla Erste Bank o 1,41 procenta na 619 korun a Komerční banka o 0,65 procenta 618 korun. Zdražily také cenné papíry Philip Morris o 1,09 procenta na 16.700 korun.

Naopak nedařilo se dnes Monetě Money Bank, jejíž akcie klesly o 0,85 procenta na 82 korun. Cenné papíry energetické společnosti ČEZ odepsaly 0,67 procenta na 1038 korun a pojišťovny VIG 0,18 procenta na 554 korun.

Podle Tománka za celý týden na burze posílily jen akcie Photon Energy, naopak energetický ČEZ vlivem politických debat o nových daních pět procent ztratil.

Koruna dnes dál posílila k euru, vůči dolaru naopak oslabila

Česká měna na konci týdne dál posílila k euru o pět haléřů na 24,54 Kč/EUR. Vůči dolaru dnes koruna naopak o šest haléřů oslabila a zakončila den na 24,14 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Česká měna dnes posilovala podobně jako ve čtvrtek po zasedání bankovní rady České národní banky, po kterém nový guvernér Aleš Michl zopakoval, že ČNB bude nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Právě proto dnes koruna k euru dál zpevnila, uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler. „Část investorů spekulovala na to, že centrální banka přestane intervenovat proti slabé koruně, což se nestalo, a tyto pozice jsou tak nyní uzavírány,“ vysvětlil.

  Akcionáři ruského Gazpromu schválili rekordní výplatu dividend

ČNB ovšem nevydrží přibržďovat oslabování koruny celý rok, protože zásoba devizových rezerv se nakonec začne tenčit, uvedli analytici Next Finance. „To je důvodem, proč koruna zřejmě bude za rok mírně slabší než dnes,“ dodali.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,59 24,54
Kč/USD 24,08 24,14

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com