Izraelci zadrželi na Západním břehu Jordánu 19 členů Islámského džihádu

Izraelská armáda zadržela při raziích v noci na dnešek na okupovaném Západním břehu Jordánu 19 bojovníků militantní skupiny Islámský džihád. Informovala o tom agentura Reuters. Boje, které ukončily více než rok relativního klidu podél hranice, trvají druhý den. Izraelská armáda v noci pokračovala v náletech v Pásmu Gazy a palestinští ozbrojenci odpalovali rakety na izraelská města. Konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Izrael v pátek oznámil, že zahájil operaci proti palestinské militantní skupině Islámský džihád a při náletu na výškovou budovu ve městě Gaza zabil jednoho z jejích velitelů. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví zemřelo při izraelských útocích dalších devět Palestinců, včetně nejméně čtyř bojovníků Islámského džihádu a jednoho dítěte, pětileté dívky. Zraněno bylo 79 lidí.

Palestinští ozbrojenci podle izraelské armády vypálili přes hranici nejméně 160 raket, některé z nich hluboko do Izraele, směrem na Tel Aviv. Většina raket byla zachycena obranným systémem a několik lidí bylo lehce zraněno při útěku do krytů.

Egypt, OSN a Katar se snaží jako prostředníci přispět k ukončení konfliktu, uvedl nejmenovaný palestinský představitel. Zatím ale podle něj „nenastal žádný průlom“.

Západem podporovaná palestinská samospráva útoky Izraele odsoudila. „Vyzýváme mezinárodní společenství, aby zasáhlo a poskytlo ochranu našemu lidu,“ uvedl na twitteru palestinský ministr pro civilní záležitosti Husajn Šajch. Další eskalace bude do značné míry záviset na militantní islamistické skupině Hamás, která ovládá Pásmo Gazy, a na tom, zda se rozhodne do bojů zapojit, upozornila agentura Reuters.

Izraelský premiér Jair Lapid uvedl, že páteční údery zmařily bezprostřední útok Islámského džihádu. „Islámský džihád je zprostředkovatelem Íránu, který chce zničit stát Izrael a zabíjet nevinné Izraelce,“ řekl.

  Satelitní snímky ukazují zkázu v Mariupolu, zničení divadla i celých bloků

Od května 2021, kdy po 11 dnech prudkých bojů mezi Izraelem a ozbrojenci zahynulo nejméně 250 lidí v Pásmu Gazy a 13 dalších v Izraeli, byl na hranicích relativní klid.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com