Rusko za dnešní útoky utratilo stamiliony dolarů, odhadl Forbes

Rusko za dnešní vzdušné útoky na Ukrajinu utratilo zhruba 620 milionů dolarů (asi 14 miliard korun), odhadl časopis Forbes. Vychází přitom z informací zveřejněných velením ukrajinských sil ohledně raket a střel, kterými Rusové útočili, a z vlastních odhadů cen těchto prostředků. Podle Kyjeva dnes Rusko na Ukrajinu vyslalo 99 raket různých typů a desítky bezpilotních strojů.

Z bombardérů Tu-95 dnes ráno ruské síly na Ukrajinu vypálily nejméně 70 raket Ch-101, Ch-555 a Ch-55. Ukrajina zaregistrovala také deset balistických střel Kinžal odpálených ze stíhaček MiG-31. Z moře kromě toho ruské síly na Ukrajinu zaútočily třemi řízenými střelami Kalibr a ze severu na ni udeřily 12 raketami Iskander. Letadla Su-35 pak dnes na Ukrajinu vypustila čtyři protiradarové rakety Ch-31. V neposlední řadě Rusko dnes útočilo i 35 drony Šáhed, vypočítal Forbes.

Přesná cena použitých raket není známá, připustil magazín. Cenu jedné rakety Ch-101 nicméně odhadl na 13 milionů dolarů, Ch-555 na čtyři miliony dolarů, Ch-55 na na dva miliony dolarů. Jedna raketa Kinžal podle něj vyjde na 15 milionů dolarů. Jedna střela Kalibr stojí přibližně 6,5 milionu dolarů a jedna střela Iskander tři miliony dolarů, uvedl také Forbes. Přibližnou cenu rakety Ch-31 neuvedl. Jeden dron Šáhed podle něj stojí asi 50.000 dolarů.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského si dnešní ruské útoky na Ukrajině vyžádaly životy nejméně čtyř lidí a 92 dalším lidem způsobily zranění. Hlavním cílem náletů byl podle velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného Kyjev.

ČTK

  ISW: Střely ATACMS mohou změnit situaci ve prospěch Ukrajiny, Putin nesouhlasí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com