Nová vláda se rýsuje, o některých ministrech je už jasno

novinky.cz

Strany vládní koalice se v úterý dohodly na rozdělení ministerstev. V osmnáctičlenném kabinetu by mělo vedle budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) zasednout 10 zástupců koalice SPOLU (ODS, TOP 09 , KDU-ČSL) a sedm zástupců koalice Pirátů a STAN.

Vedle premiérského postu pro Fialu se zatím zdá být jasno o dalších devíti jménech budoucích členů kabinetu.

Státní kasu by měl převzít dlouholetý šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, jeho stranická kolegyně Jana Černochová by měla usednout do čela ministerstva obrany a Martin Kupka by měl převzít část portfolia stávajícího dvojjediného ministra Karla Havlíčka (za ANO), konkrétně resort dopravy.

Ministrem zdravotnictví podle všeho bude expert TOP 09 Vlastimil Válek a za zemědělce se bude v kabinetu bít šéf lidovců Marian Jurečka.

SPOLU mají připadnout ještě ministerstva životního prostředí, kultury a resort pro vědu, výzkum a inovace, jejichž obsazení je zatím nejasné. Jisté není zatím ani to, kdo povede ministerstvo spravedlnosti. Dle dohod by se mělo jednat o nominanta ODS, přičemž nejčastěji se skloňují jména Pavla Blažka, který již v minulosti tento post zastával ve vládě premiéra Petra Nečase (ODS), a dlouholetého poslance, respektive novopečeného šéfa pražské ODS Marka Bendy.

Resort sociálních věcí, který hospodaří s největším rozpočtem, by mohla vést lidovecká senátorka Šárka Jelínková.

Relativně jasněji se zdá být v táboře PirSTAN. Ministrem vnitra by měl být lídr STAN Vít Rakušan. Resort průmyslu a obchodu převezme po Havlíčkovi starosta z Dolních Břežan Věslav Michalík. Další nominant STAN, konkrétně Petr Gazdík, by měl vést ministerstvo školství. Hnutí připadne i opětovně zřízený post ministra pro evropské záležitosti.

Tři křesla v kabinetu by měli obsadit Piráti. Resort místního rozvoje spolu s agendou digitalizace by měl převzít předseda strany Ivan Bartoš. Do Černínského paláce na ministerstvo zahraničí by mohl zamířit poslanec Jan Lipavský a legislativu by mohl mít na starost další z poslanců, Jakub Michálek.

  Babiš se nemusí omlouvat Transparency International za výroky o zkorumpovanosti

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com