Pokud nebudou lůžka, Karlovarský kraj požádá o převozy do Německa

novinky.cz

Karlovarský kraj je připraven oficiálně požádat stát o možnost přepravy pacientů s covidem-19 do nemocnic v Německu, pokud budou mít volnou kapacitu a v České republice začnou docházet volná lůžka pro covidové pacienty. ČTK to dnes řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

„Ještě čekáme na informaci z Německa ohledně možné kapacity. Ale ano, jakmile to bude potřeba na základě obsazenosti nemocnic, požádáme. Jsem s premiérem v přímé komunikaci,“ odpověděl na dotaz ČTK Kulhánek.

Karlovarský hejtman Kulhánek se dnes vymezil proti způsobu, jakým premiér Andrej Babiš (ANO) informoval o stavu v nemocnicích v Karlovarském kraji a o možnosti převozu pacientů do nemocnic v Německu.

Babiš řekl dnes ráno novinářům před svým odletem do Krakova, že o aktivaci převozu pacientů s covidem-19 do Německa má žádat krajská koordinátorka intenzivní péče. Kulhánek zdůraznil, že o umožnění převozu nemocných by měl premiér jednat se zástupci kraje.

Karlovarský kraj, ale i starostové a signatáři petic zejména z Chebska žádali vládu o otevření hranic do Německa pro sanitky od počátku roku. Situace v chebské nemocnici je týdny kritická a do vážných problémů se dostávají i další nemocnice v Karlovarském kraji. Pacientů s covidem přichází více, než o o kolik jsou nemocnice schopny se postarat. Na denním pořádku jsou převozy do jiných zařízení v kraji u pacientů s méně vážným průběhem nemoci a transporty do nemocnic po celé republice u těch ve vážném stavu.

Na hraně možností je nemocnice v Chebu i v Sokolově. Sokolov už dvakrát musel odmítnou nové pacienty s covidem-19, protože pro ně nebylo místo. Podobně je na tom nemocnice v Chebu. Tam se dnes situace mírně zlepšila, ale podle mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého jde o běžný výkyv, nikoli o zásadní signál. Z nemocnice museli zdravotníci v úterý převézt sedm pacientů mimo region a další tři přešli do následné péče. Noví pacienti byli proti tomu jen dva.

  Babiš: Zdravotníci dostanou druhou dávku očkování o týden později

Karlovarský hejtman se ohradil proti postupu premiéra Babiše

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) se dnes ohradil proti postupu premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně možných převozů pacientů s covidem-19 do německých nemocnic. Babiš řekl ráno novinářům před svým odletem do Krakova, že o aktivaci převozu pacientů s covidem-19 do Německa má žádat krajská koordinátorka intenzivní péče. Kulhánek ale zdůraznil, že o umožnění převozu nemocných do sousední země žádá kraj vládu od ledna a stát, který to dosud opakovaně odmítal, by měl o aktivaci převozů jednat právě se zástupci kraje.

„Nerozumím, z jakého důvodu pan premiér zmiňuje krajskou koordinátorku pro intenzivní péči a to, že měla požádat o aktivaci spolupráce na převozech pacientů do SRN, když vedení Karlovarského kraje a já osobně od začátku ledna žádáme nejen premiéra Andreje Babiše, ale i ministra zdravotnictví Jana Blatného, o to, aby nám tato spolupráce s našimi bavorskými protějšky a příhraničními nemocnicemi byla ze strany státu umožněna,“ uvedl Kulhánek v tiskové zprávě.

Babiš dnes po návštěvě Krakova řekl, že pokud Karlovarský kraj požádá o lůžka v Německu, okamžitě bude kontaktovat saského premiéra a konzulku v Drážďanech. „Když mě nikdo nepožádá, tak to nemůžu dělat,“ uvedl premiér.

Kulhánek požádal o možnost převozu ministerstvo zdravotnictví poprvé na začátku ledna. Nemocnice v Karlovarském kraji jsou dlouhodobě přetížené a pacienty je třeba převážet jinam. Ministr Blatný (za ANO) to tehdy odmítl, řekl, že kapacity v ČR stačí. Od té doby kraj zopakoval žádost několikrát.

Hejtman o tom mluvil s Blatným i 2. února. „Jeho odpověď byla taková, že v případě hraniční kapacity intenzivní lůžkové péče v ČR stačí můj telefonát a aktivace spolupráce s Německem se rozběhne,“ doplnil Kulhánek.

„Měl jsem za to, že pro členy vlády je klíčové oficiální stanovisko Karlovarského kraje a osoba koordinátora v tomto procesu nehraje žádnou roli. Okamžitě jsme oslovili bavorskou stranu, abychom mohli začít jednat s příhraničními nemocnicemi,“ dodal hejtman.

  Kulturní a sportovní akce už nebudou omezeny počtem návštěvníků

Vedení kraje od počátku tvrdí, že případný převoz nemocných do Německa by byl jednou z možností jak nemocnicím ulevit, a občas výhodnější než převozy přes půl republiky sanitou nebo vrtulníkem. „O spolupráci se SRN průběžně hovoříme ve smyslu nastavení mechanismu možné přímé domluvy mezi nemocnicemi bez nutnosti zapojení vlády a velvyslanců či konzulů,“ upřesnil hejtman Karlovarského kraje.

Krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková v úterý ČTK řekla, že momentálně volná lůžka v nemocnicích kraje jsou a bezprostředně není nutné žádat o pomoc Německo. Počty volných lůžek se ale mění z hodiny na hodinu a například sokolovská nemocnice byla už dvakrát nucena odmítnout příjem dalších pacientů s covidem-19, kteří museli zamířit jinam.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com