Jednotky povstalců se blíží k hlavnímu městu Etiopie. Česko zvažuje evakuaci ambasády

irozhlas.cz

Evakuace českého velvyslanectví v Etiopii kvůli eskalaci ozbrojeného konfliktu a postupu povstaleckých sil k tamní metropoli Addis Abebě v tuto chvíli není vyloučena. Ministerstvo zahraničí pracuje s různými variantami vývoje a připravuje se na všechny scénáře. V pátek to sdělila Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva.

Úřad ve čtvrtek kvůli bezpečnostní situaci varoval před cestami do země. Občanům, kteří tam jsou, doporučuje opatrnost i zvážit nutnost setrvání v zemi. V pátek se uskutečnilo druhé zasedání krizového štábu ministerstva. Vývoj v zemi bude monitorovat i během víkendu. Velvyslanec ČR v Etiopii Pavel Mikeš byl v uplynulých dnech v Praze, o víkendu se vrátí do africké země.

Podle údajů systému Drozd je v Etiopii 74 českých občanů včetně zaměstnanců zastupitelského úřadu.

Etiopská vláda vyhlásila v úterý mimořádný stav, protože jednotky Tigrajské lidové osvobozenecké fronty (TPLF) a jejich spojenci se blíží k hlavnímu městu. Americké velvyslanectví v Addis Abebě ve čtvrtek povolilo odjezd části svých zaměstnanců a jejich rodin. Také Británie ve středu vyzvala své občany, aby zvážili pobyt v Etiopii a uvažovali o odjezdu.

V Etiopii je vyhlášen nouzový stav, který místním úřadům dává rozšířené pravomoci. Ministerstvo zahraničí všem českým občanům důrazně doporučilo s nimi spolupracovat a řídit se jejich pokyny. Rovněž doporučilo zaregistrovat se v systému Drozd a informovat o místě a předpokládané délce pobytu v Etiopii české velvyslanectví v Addis Abebě.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Česko se nebude účastnit konference OSN o rasismu. Podle Kulhánka by sloužila ke kritice Izraele

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com