Ruská diplomacie jako ukazatel politiky Kremlu

Medvedev

Tělo ruského diplomata našli němečtí policisté střežící diplomatickou misi na ruské ambasádě v Berlíně. Pokusy lékařů o resuscitaci muže, který zřejmě vypadl z jednoho z horních pater areálu ambasády v oblasti Mitte, byly neúspěšné.

Zesnulý byl uveden jako druhý tajemník ruského velvyslanectví v Berlíně. K incidentu došlo 19. října, ale dozvědělo se o něm až 5. listopadu. Okolnosti údajného pádu nejsou známy. Tělo bylo předáno ruské straně, která neumožnila provést pitvu.

Německá prokuratura nemohla provést vyšetřování, protože zemřelý měl diplomatický status. Mluvčí německého ministerstva zahraničí Christopher Burger potvrdil úmrtí zaměstnance ruské ambasády v Berlíně s vysvětlením, že kvůli ustanovením o ochraně osobních údajů a informací nemůže sdělit žádné podrobnosti k incidentu.

Ruské velvyslanectví v Berlíně poznamenalo, že formality spojené s odesláním těla diplomata domů byly německými kompetentními úřady promptně vyřízeny „v souladu se současnou praxí“. Diplomatická mise zdůraznila, že se odmítají k této otázce vyjadřovat na základě etických úvah.

Také ruské velvyslanectví označilo komentáře evropských médií k tomuto incidentu za „spekulace“.

„Spekulace, které se v souvislosti s tímto tragickým incidentem objevily v řadě západních médií, považujeme za absolutně nesprávné,“ uvedla diplomatická mise.

„Podle oficiálního seznamu diplomatů je 35letý muž akreditován jako druhý tajemník velvyslanectví v Berlíně od léta 2019. Německé bezpečnostní služby ho však považovaly za převlečeného zaměstnance vnitřní tajné služby FSB Ruska, „- povšimněte si novinářů publikace“ Der Spiegel „.

Diplomat byl podle nich příbuzným vysokého důstojníka Služby ochrany ústavního systému a boje proti terorismu (druhá služba FSB), která je mimo jiné odpovědná za boj proti proti „vnitřním politickým hrozbám“.

Tvrdí to i investigativní novináři z Bellingcat a The Insider. Poznamenávají, že zesnulý je syn generálporučíka Alexeje Zhala, vedoucího úřadu FSB pro ochranu ústavního systému.

  Analýza teroristické střelby v Černihově: Odhalení brutality ruské agrese

Registrační databáze aut potvrzuje, že oba muži byli registrováni na stejné adrese v Moskvě a dříve v Rostově na Donu, poznamenali vyšetřovatelé. „Data uložená v mezipaměti Googlu ukazují, že druhý tajemník ruského velvyslanectví, Kirill Zhalo, byl mezi 1. a 4. listopadem 2021 odstraněn z diplomatického seznamu německého ministerstva zahraničí,“ uvedly Bellingcat a The Insider.

Mezinárodní experti spojují Úřad pro ochranu ústavního systému FSB Ruské federace s vraždou bývalého čečenského polního velitele Zelimchana Khangoshviliho, který byl zastřelen 23. srpna 2019 v berlínském parku.

Podle nich dříve

Kirill Zhalo (to je přesně jméno diplomata) pracoval jako třetí tajemník stálé mise Ruska na ministerstvu obrany ve Vídni a byl převelen do Berlína 19. června 2019, pouhé dva měsíce před vraždou Khangoshviliho. .

Kreml naopak podíl svých státních struktur na vraždě Khangoshviliho opakovaně popřel a obvinění Západu označil za nepodložená. V prosinci 2019 ruský prezident Putin označil Khangoshviliho za „tvrdého a krvavého muže“, „separatistu“ a řekl, že byl jedním z organizátorů výbuchů v moskevském metru.

Podle vyšetřování Spiegelu, výzkumných platforem Bellingcat a The Insider a amerického zpravodajského kanálu CNN byli do otravy zapojeni také důstojníci druhé služby FSB (jejíž vysoký důstojník byl podle novinářů diplomat). ruského opozičního politika Alexeje Navalného v létě 2020.

Svět se s největší pravděpodobností nikdy nedozví, co způsobilo to, co se ruskému diplomatovi stalo. Podle odborníků by výška budovy, která činí 4 patra, jen stěží mohla být místem pro sebevraždu.

Každý si může udělat vlastní závěr: území zastupitelského úřadu je součástí státu (uzavřené území), jehož zájmy zastupují diplomaté. V tomto případě má území Ruské federace a přístup na toto území pouze své vlastní a pouze oni mají možnost na něm provádět jakékoli akce.

Autor: Franz Hoffman

  Pět momentů prvního týdne soudu o Čapím hnízdě: příjezd Babiše mladšího i mlčící rodina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com