PODCAST: ‚Piráti by nikomu nechyběli,‘ míní Kolář o jejich účasti ve vládě

idnes.cz

Po dlouhých vyjednáváních konečně míří koaliční smlouva a programové prohlášení SPOLU a PirSTAN ke schválení příslušným stranickým orgánům. Jak do shody pětikoalice zasáhne prezident Zeman a členská základna Pirátské strany? To se dozvíte v novém zpravodajském podcastu Kontext.

„Petr Fiala se opírá o většinu ve Sněmovně a pověření sestavit vládu od Miloše Zemana dostane. U jednotlivých ministerských kandidátů by to mohlo být velmi zajímavé, ale záleží na zdravotním stavu prezidenta,“ odpovídá zástupce šéfredaktora MF DNES Petr Kolář na otázku, zda-li můžeme čekat průtahy ze strany prezidenta se jmenováním vlády.

Zeman by mohl například odmítnout pirátského kandidáta na ministerstvo zahraničních věcí Jana Lipavského. Znelíbit by se mohl zejména kvůli jeho postojům vůči Rusku, Číně a Izraeli, ke kterým je velmi kritický, ale také kvůli jeho malé zkušenosti se zahraniční politikou.

Účast Pirátů ve vládě však může ještě zarazit jejich členská základna na celostátním fóru. Na ustanovení vlády to bude mít pramalý vliv a podle Koláře „nikomu chybět nebudou.“

Proč jsou vhodní kandidáti na ministry „šedá eminence“ Pavel Blažek a pravá ruka Petra Fialy Zbyněk Stanjura z ODS? Jaká panuje atmosféra mezi Pirátem Ivanem Bartošem a Starostou Vítem Rakušanem? To vše a mnohem víc v první dílu zpravodajského podcastu Kontext.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

  V ČR opět zpomalil nárůst počtu případů covidu, ale i očkovaných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com