Pobaltští ministři obrany vystoupili s prohlášením

Ministři obrany Estonska, Lotyšska a Litvy vydali společné prohlášení, ve kterém vyjádřili vážné znepokojení nad tím, co se děje na hranicích Běloruska se zeměmi EU, a také nad hromaděním ruských sil u hranic s Ukrajinou.

Informuje o tom estonské televizní a rozhlasové vysílání ERR.

„Nedávné nahromadění ruských sil u hranic s Ukrajinou je znepokojivé, což by mohlo znamenat další (rizika) pro bezpečnost,“ uvedli ministři.

Události na polsko-běloruských a litevsko-běloruských hranicích přitom označili za hybridní útok běloruského režimu, který vážně ohrožuje evropskou bezpečnost. „Velké skupiny lidí jsou shromažďovány a odváženy do hraničního pásma, kde jsou následně nuceny nelegálně překročit hranici. To zvyšuje pravděpodobnost přechodu provokací a vážných incidentů na vojenskou rovinu, “uvedli ministři v prohlášení, kteří takové akce důrazně odsoudili.

Podle jejich hodnocení je současná situace pro region, NATO a EU nejvážnější bezpečnostní krizí za mnoho let, a to „vyžaduje stálou jednotu, společné povědomí o situaci a přístup ze strany spojenců NATO a členských států EU k zajistit, aby záměrné pokusy Běloruska a Ruské federace o destabilizaci bezpečnostní situace v Evropě nebyly korunovány úspěchem.“

Estonští ministři obrany Kalle Laanet, Lotyšsko Artis Pabriks a Litva Arvydas Anushauskas vyzvali Evropskou unii, aby zvýšila praktickou podporu při posilování bezpečnosti svých vnějších hranic. „Musíme plně podporovat naše sousedy a zajistit, aby ani jeden krok Běloruska nebo Ruské federace nezůstal bez dozoru,“ uvedli ministři.

  Kreml se podle Británie snaží na Ukrajině dosadit proruské vůdce. Moskva to označila za dezinformace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com