Ruský prezident Vladimir Putin opět dělá problémy Evropě – The Wall Street Journal

svoboda.org

Ruský prezident Vladimir Putin opět působí potíže Evropě nejprve soustředěním vojáků na hranici s Ukrajinou a nyní uprchlickou krizí a energetickými hrozbami prostřednictvím svého spojence Běloruska. Západní Evropa je naštvaná, ale za svou zranitelnost by si měla sama sebe, píše The Wall Street Journal.

Vypadá to jako hybridní politická kampaň inspirovaná Putinem. Záměrem je destabilizovat Polsko a jeho sousedy a zároveň způsobit roztržku uvnitř EU. Tato strategie se zatím z velké části míjí účinkem. Spor Varšavy s Bruselem ohledně právního státu nyní ustoupil do pozadí a Brusel právem obvinil Bělorusko z humanitární krize. Jeden vysoký úředník EU, který změnil předchozí postoj Bruselu, řekl, že financování výstavby hraniční zdi s Běloruskem je možné.

Zde loutku ovládá Rusko. Lukašenko kdysi postavil Rusko a Západ, ale po lidových protestech proti němu se zcela postavil na stranu Moskvy. Putin tuto výhodu využívá tím, že tento týden rozmístil ruské strategické bombardéry nad běloruským vzdušným prostorem. Kreml vyzval Evropu, aby zaplatila Minsku za zastavení migrantů, přičemž z chaosu obvinil západní intervenci na Blízkém východě. Takový trolling je Putinovým „trikem“: vytvořit nebo podpořit vznik krize, obvinit oběť a požadovat ústupky k vyřešení problému. V širším strategickém kontextu Putin a jeho společník věří, že mohou jednat relativně beztrestně, protože Evropa během energetické krize zoufale potřebuje ruský plyn.

  Trumpova policejní fotografie se rychle stala symbolem jeho kampaně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com