Koruna oslabila k euru i dolaru, index PX odepsal téměř procento

burzovnisvet.cz

Koruna v závěru týdne oslabila k oběma hlavním světovým měnám. K euru klesla ve srovnání se čtvrtečním závěrem o 15 haléřů na 25,42 Kč/EUR. Vůči dolaru si pohoršila o 18 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,45 Kč/USD. Index pražské burzy PX odepsal téměř procento, investory znejistil rakouský lockdown.

„V závěru pracovního týdne se na koruně mohutně vybíraly poslední zisky. K tomu přispělo zhoršení nálady na akciových trzích,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Pražská burza dnes ztratila téměř jedno procento. „Koronavirové napětí ve středoevropském regionu totiž narůstá,“ dodala Šichtařová.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek uvedl, že zhoršující se pandemická situace a padající euro se negativně podepsaly i na regionálních měnách. „Nejdramatičtěji dnes ztrácí maďarský forint, který oslabuje o výrazných 1,3 procenta a není příliš daleko od vůbec historicky nejslabší hodnoty. Naopak reaktivně nejlépe se drží polský zlotý se ztrátou zhruba poloviny procenta,“ sdělil.

Pražská burza v pátek dále prohloubila čtvrteční ztrátu. Index PX klesl o 0,99 procenta na 1362,71 bodu. Dolů ho táhly především finanční tituly a ČEZ. Výraznějšímu poklesu indexu zabránily akcie Monety a Avastu. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Koruna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám.

Se ztrátou zakončilo obchodování osm ze 13 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX a další dva tituly stagnovaly. Podle makléře Fio banky Davida Brzka vystrašil investory lockdown, který vyhlásilo Rakousko s platností od začátku příštího týdne.

Nejvýraznější pokles na pražské burze dnes zaznamenaly cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste. Jejich cena klesla o 4,38 procenta na 976,80 koruny.

Nedařilo se ani akciím nápojářské společnosti Kofola či Komerční banky. Akcie Kofoly odepsaly 3,64 procenta a Komerční banky 2,67 procenta.

  Index: Průměrný český investor do fondů letos prodělal 0,9 pct.

Více než jednoprocentní pokles postihl také cenné papíry polostátní energetické firmy ČEZ. Obchodování uzavřely s cenou 723 Kč za kus.

Naopak vzhůru zamířily akcie banky Moneta. Jejich cena stoupla o 6,27 procenta na 94,85 Kč. Podle Brzka bylo příčinou vylepšení podmínek spojení Monety s finančními skupinou PPF.

Dařilo se rovněž likérce Stock a technologické společnosti Avast. Akcie Stocku zpevnily o více než procento a cenné papíry Avast si polepšily o 0,96 procenta. „Avast má za sebou další důležitý krok k dokončení převzetí ze strany NortonLifeLock, když transakci odsouhlasila valná hromada společnosti,“ konstatoval Brzek.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 25,27 25,42
Kč/USD 22,27 22,45

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com