V rozhovoru chyběly celé pasáže, nařkl Landa rozhlas a uveřejnil nahrávku

irozhlas.cz

Prostřednictvím svého Zlatého špendlíku vyzval zpěvák Daniel Landa lidi k boji za informace od kompetentních úřadů. Teď nařkl portál Českého rozhlasu z cenzury a účelového krácení rozhovoru s ním. Dokládá to záznamem, který pořídila jeho manželka. Veřejnoprávní médium se ale brání. „Byly vyřazeny jen nadbytečné pasáže,“ tvrdí mluvčí.

Zpěvák krácení rozhovoru na portálu iRozhlas.cz, ze kterého později čerpala i další média, vysvětlil na konkrétních případech. Podle něj úpravami došlo k jinému vyznění a dezinterpretaci. „Před uveřejněním jsem text neviděl, a tak jsem do jeho finální podoby ani vyznění nemohl nijak zasáhnout,“ vysvětlil redakci iDNES.cz Daniel Landa.

Z rozhovoru zmizely Landovy argumenty

Redaktor se Landy například ptá, proč nynější stav zpěvák nazývá totalitou. On mu na to odpověděl popisem své situace, později přešel k dalším argumentům, ty ale v článku nezazněly.

„Já vám jenom říkám: je to totalita. Nikam nemůžu, přestože jsem naprosto zdravý člověk, protože nemám žádné potvrzení. Často u sebe nenosím mobilní telefon, takže jsem diskriminován. A to se děje v totalitě,“ píše se v rozhovoru. Jde však jen o část Landovy odpovědi, podle zveřejněné nahrávky totiž ještě řekl:

„Navíc to nikdo pořádně nezdůvodnil. To, že rostou čísla, to jsou zase jenom čísla. S číslíčky se dá velice dobře manipulovat. Zejména ve chvíli, kdy je skrýváte a zakrýváte v kartách. A to jsou znaky totality. Další znaky totality jsou ty, že lidé mají jiný názor, než je ten matematiků z ministerstva zdravotnictví, tak jsou vyhazováni, vykazováni z veřejného prostoru, vykazováni z blogů a očerňováni ve veřejném prostoru a dehonestováni. To máte další znak totality. To znamená, že se útočí na lidi ad hominem, přímo na lidi, ne na to, co říkají. Prostě řeší se ti lidé. A to máte další znak totality. Těch znaků je mnoho,“ doplnil.

  V čele kandidátky ANO pro eurovolby by měla být bývalá ministryně Dostálová

Jde jen o jednu ukázku z vyřazených pasáží rozhovoru, které více či méně změnily význam textu.

Jak sám zpovídaný upozorňuje, jím zveřejněná nahrávka není celá. Záznam si začal pořizovat až později, a to díky intuici své ženy. „Nahrávání zapnula po nějaké chvíli má žena. Jednalo se o její intuici, pracuje s médii celá léta,“ říká.

Rozhlas: editace neměla vliv na vyznění

„Za rozhovorem si stojím, prošel běžnou editorskou úpravou, žádný rozhovor se neobejde bez editace a krácení. Význam zůstal nezměněn,“ napsal v sms pro iDNES.cz autor rozhovoru Vít Svoboda.

Za pravdu mu dal i mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. Podle něj a ani podle redakce k pochybení nedošlo. „Když srovnám publikované pasáže s těmi, které byly vyřazeny, nevidím v nich zásadní významové rozdíly. Rozšířením rozhovoru o vyřazené pasáže by se jeho vyznění nezměnilo a čtenář by získal o názorech pana Landy stejnou představu. Editorské úpravy tedy neměly žádný vliv na celkové vyznění rozhovoru,“ dodává.

Landa článek okomentoval slovy, že z ničeho necouvá a od ničeho se nedistancuje, novináři podle něj záměrně vše překrucují. Přesto už celou záležitost považuje za vyřízenou.

„Poté, co vyšlo i v téměř všech velkých médiích úplně jiné vyznění tohoto rozhovoru, rozhodli jsme se bránit zveřejněním celé nahrávky, která pouze odráží skutečnost. Tímto to považujeme z naší strany za uzavřené,“ přiznává a věří, že „pravda zvítězí, i když se to v případě této nechutně zneužité nemoci zatím nedá.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com